Πέμπτη 30.11.2023 | Εορτάζουν: Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδριάνα, Ανδρούλα, Ανδριανή, Αντριάννα

Αγωνιστικά με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά κινείται «Η Άνοιξη»

ΤΟΠΙΚΑ12.05.2018 | 4:20 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους, όπως επίσης τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να παράγουν, τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».

Όπως αποσαφηνίστηκε, τα προβλήματα σχετίζονται με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ΕΝΦΙΑ κλπ. που απομακρύνουν από τις τσέπες τους πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΑΣΤ στο πλαίσιο των αποφάσεων της Π.Ε.Μ. αποφάσισε τη συμμετοχή στο αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων.

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής Φαρκαδόνας, την Κυριακή 13 Μάη στις 8:30 το απόγευμα, στο Κεραμίδι στο καφενείο «Ηρακλή Κώτη». Παράλληλα θα αναπτυχτούν περιοδείες της ΟΑΣΤ στα χωριά για ενημέρωση και οργάνωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων.

Αναφορά στη συνεδρίαση έγινε αρχικά στον τομέα της κτηνοτροφίας. Όπως υπογραμμίστηκε η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν και που συμβαίνει και στο κρέας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στον ΕΛΓΑ με την προσοχή να επικεντρώνεται στην καθυστέρηση που φτάνει στον έναν ολόκληρο χρόνο στην καταβολή των αποζημιώσεων. Πρόσφατα δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους με το διοικητικό συμβούλιο να εκφράζει την ανησυχία του για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που οφείλει ο ΕΛΓΑ.

Τέλος η κουβέντα περιστράφηκε στην έναρξη των κατασχέσεων – πλειστηριασμών. Σχεδόν το 50% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και το επόμενο διάστημα θα λάβουν πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς γιατί θα γενικευτούν οι κατασχέσεις για ένα κομμάτι ψωμί των σπιτιών και χωραφιών μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης