Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Αναζητώντας τρόπους για να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα

ΤΟΠΙΚΑ09.05.2018 | 8:03 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Η Ελλάδα αποτελεί πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών. Φτάνει να σημειώσουμε ότι 6 στους 10 νέους θέλουν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα προκειμένου να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες που δεν προσφέρονται στην χώρα μας.

Από την άλλη, μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ανοίγονται νέοι εργασιακοί ορίζοντες και οι σημερινοί νέοι των 12 ετών, σε ποσοστό 67% θα κάνουν κάποιο επάγγελμα στο μέλλον που δεν υπάρχει καν σήμερα.

Πόσο έτοιμη άραγε είναι η χώρα μας ή ο τόπος μας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όπως το προαναφερόμενο, δόθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η «Πράσινη Κιβωτός», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων.

Θέμα της ημερίδας «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αρωγό την Κοινωνία των Πολιτών, στο δρόμο για ένα Αειφόρο Αύριο της υπαίθρου που θα δώσει επαγγελματικές διεξόδους στους νέους». Ομιλητές υπήρξαν ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο κ. Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Όπως ανέφερε κατά το χαιρετισμό της η κα Λένα Τζιότζιου-Μηλιώνη, πρόεδρος της «Πράσινης Κιβωτού», ο στόχος της εκδήλωσης ήταν πολύμορφος.

Αρχικά να εκφραστεί η υποστήριξη στους νέους, δείχνοντας τους δρόμους τις ευκαιρίες απασχόλησης, έτσι ώστε να μείνουν στο τόπο τους για να ζωντανέψει ξανά η Ελληνική ύπαιθρος, για να ονειρευτούν ξανά ένα ελπιδοφόρο δικό τους αύριο και γιατί όχι, να αποτελέσουν οι ίδιοι φωτεινό παράδειγμα και να υιοθετηθούν οι πρακτικές τους από άλλους νέους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπέρμαχος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην χώρα μας που θα δώσουν διεξόδους στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κούλογλου. Ο ίδιος κατά την παρουσίαση του θέματος «πώς να ανατρέψουμε τη φυγή των νέων από τον ευρωπαϊκό νότο», τόνισε παράλληλα την ανάγκη για επιστροφή των νέων από τις χώρες του εσωτερικού και την παραμονή όλων εκείνων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για την αναζήτηση εργασίας.

Στο ρόλο των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση ήρθε να σταθεί μέσω δηλώσεων του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης. Ο ίδιος μετέφερε την άποψη ότι απαιτούνται κοινές συμπράξεις προκειμένου να ορθοποδήσουμε και να βγούμε από τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι.

Στην αξία της συνέργειας επικέντρωσε την προσοχή του ο κ. Σταύρος Μπένος. Σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ μίλησε για την πρόταση του που δεν είναι άλλη από την λειτουργική ενοποίηση όλων των μνημείων σε Θεσσαλικό επίπεδο και τη διασύνδεση του τουριστικού και του επιχειρηματικού κλάδου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης