Παρασκευή 30.09.2022 | Εορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

Ποιο είναι το ψήφισμα που προέκυψε από την προχθεσινή συνεδρίαση – Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

Αναστολή κάθε διαδικασίας επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης»

ΤΟΠΙΚΑ09.05.2018 | 7:19 πμ

Γράφει ο/η

Αποστόλης Ζώης

Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης

Προβληματισμό, πολλές ενστάσεις και μια γενικότερη άρνηση, είχε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων,  στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»].

Τελικά κατά πλειοψηφία το Σώμα εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων αξιώνει την αναστολή κάθε διαδικασίας επί της συζήτησης του νομοσχεδίου που κύριο μέλημα έχει την προώθηση μίας κατ’ επίφαση απλής αναλογικής και την έναρξη δίμηνης διαβούλευσης για την αλλαγή του κράτους, με βάσεις τις προτάσεις του οργάνου που μας εκπροσωπεί σε θεσμικό επίπεδο που διατυπώθηκαν πρόσφατα στα συνέδριά του σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

-Διεκδικούμε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, για να μπορούμε ως ΟΤΑ να είμαστε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας λειτουργία, προς όφελος των πολιτών.

 

Τοποθετήσεις

 

Κακότεχνο νομοθέτημα, χαρακτήρισε, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», προσθέτοντας, πως δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα, παρά λύνει. Επίσης, ο δήμαρχος Τρικκαίων, σημείωσε, ότι θα περίμενα να μας πει τι θα γίνει με τις κοινωνικές δομές, να περιέχει ενημέρωση για τα αδέσποτα, τι θα γίνει με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, με την απλούστευση των διαδικασιών ή τι θα κάνουμε με τα οικονομικά μας, για να επισημάνει:

 

«Πάνε να κάνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως έχουν κάνει και την κεντρική διοίκηση, αναποτελεσματική». Επί πλέον, ανέφερε πως τα περισσότερα άρθρα κάνουν αναφορά στον εκλογικό νόμο, για να καταλήξει:

 

«Δεν είναι μεταρρύθμιση είναι απορρύθμιση. Αντί να φεύγουμε μπροστά πάμε προς τα πίσω. Η κυβέρνηση έχει λάθος συμβούλους». Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Λάππας, υποστήριξε πως πρόκειται για μια αντιγραφή σε μεγάλο ποσοστό του Καλλικράτη και η κύρια αλλαγή είναι αυτό του εκλογικού νόμου». Οδηγούμαστε, διευκρίνισε ο ίδιος στον θάνατο των παρατάξεων, ρυθμιστής της όλης διαδικασίας είναι η εξουσία, κάνοντας λόγο και για μπαχαλοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας. Ο κ. Καϊκης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως με αφετηρία το νέο κύκλο των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής διοίκησης που φέρνει με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στήνεται διευρυμένα ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Πέρα από αντιπαραθέσεις – υπαρκτές και ανύπαρκτες – επιδιώκεται από την μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα, ανέφερε επίσης. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαθανασίου, υποστήριξε πως εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση παίζει ένα παιχνίδι εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και για αντιδραστικά βήματα προς τα πίσω. Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μητσιούλης, τόνισε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να εξασφαλίσει κοινωνική παρουσία, να αυξήσει δυνάμεις μέσα από συμφωνίες και διαπραγματεύσεις, για να καταλήξει λέγοντας πως δεν πρέπει να μας φοβίζει η απλή αναλογική.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης