Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Απρόβλεπτος Χαμαιλέων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ03.05.2018 | 10:19 πμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Αν σήμερα ζούσε ο Νίτσε θα αναρωτιόνταν για το πόσο εύκολη πλέον η αντιστροφή των αξιών στις σύγχρονες κοινωνίες οι οποίες δεν έχουν ανάγκη ενός μεγάλου πνεύματος, όπως εκείνου του «υπερανθρώπου» για να μεταβληθούν ριζικά.

Δυστυχώς, στην εποχή μας όλα είναι εφικτά και όλα εξαγοράζονται και εξαγιάζονται όταν υπερετούν τα συμφέροντα εκείνου που επιδιώκει την εξουσία.

Η περίπτωση του Ντόναλντ Τράμπ είναι μια τέτοια. Έχει  πολύχρονη εξοικείωση με τα ΜΜΕ και γνωρίζει πώς να τα χειραγωγεί. Γνωρίζει επίσης, ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ τα οποία εμμονικά αντιπολιτεύτηκαν στην υποψηφιότητά του ωχριούν μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι πιο πειστικά σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό κι αυτός διευρύνει το μέτωπο που άνοιξε με τα παραδοσιακά ΜΜΕ επιτιθέμενος σε κάθε ευκαιρία στους δημοσιογράφους που τα υπηρετούν.  Δεν πάει, όπως και έκανε και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ούτε καν στις ετήσιες εκδηλώσεις των ανταποκριτών του ξένου τύπου που αποτελούν θεσμό για τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, εκθειάζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώντας σ’ αυτά όλες τις σημαντικές ειδήσεις, με το twiter να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο Τράμπ εγκαίρως, ως άλλος Χαμαιλέων προσαρμόστηκε στις συνθήκες της εποχής. Μεταμφιέστηκε σε ανυποψίαστο χρόνο σε κύριο εκφραστή του «νέο προλεταριάτου» και κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές ανοίγοντας μια αβέβαιη αλλά ενδιαφέρουσα εποχή (με την έννοια ότι πλέον δεν υπάρχουν σταθερές) στην παγκόσμια ιστορία.

Είναι μία νέα αντισυμβατική πολιτική πραγματικότητα. Ανάλογη με πολλές άλλες τελευταία στις χώρες της Δύσης και όχι μόνο. Η διαφορά με τον Τράμπ είναι ότι ως ηγέτης της υπερδύναμης έχει συγκεντρωμένη στα χέρια του απίστευτη δύναμη που η αντισυμβατική συμπεριφορά του μπορεί να οδηγήσει και σε αντισυμβατική χρήση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης