Κυριακή 29.05.2022 | Εορτάζουν: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια, Υπομονή

Αρκετός κόσμος κατά την περιφορά των εικόνων και λειψάνων στο Καστράκι

ΤΟΠΙΚΑ10.04.2018 | 3:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αφορά την περιφορά των Αγίων Εικόνων και Λειψάνων περιμετρικά του χωριού , ένα παλαιό έθιμο στο Καστράκι που σχετίζεται με την περιφορά των Αγίων Εικόνων και Λειψάνων σε ράχες και δρόμους του χωριού.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι Μονές των Μετεώρων παραχωρούν στους κατοίκους κάποιες εικόνες αλλά και λείψανα Αγίων, ώστε να γίνει η περιφορά τους.

Το έθιμο έχει να κάνει με την παράκληση υπέρ υγείας των κατοίκων και καρποφορίας της γης για το καλοκαίρι.

Έτσι και χθες  γύρω στις 9.30 το πρωί σχηματίστηκε πομπή όπου προηγούνταν η Ελληνική σημαία, οι εικόνες και τα λείψανα που τις φορτώθηκαν στην πλάτη οι νέοι κυρίως αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού, έπονταν ο ιερέας και οι ψάλτες και ακολουθούσε ο λαός.

Σε επιλεγμένα σημεία γίνονταν στάσεις όπου διαβάζονταν ευχές και παρακλήσεις υπέρ υγείας και καρποφορίας της γης.

Η υποδοχή των εικόνων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας Διακαινησίμου 9ης Απριλίου και ώρα 6:00μ.μ. στον κεντρικό ναό του χωριού, των Αγίων Πέτρου και Παύλουκαι στην συνέχεια ακολούθησε  ο Εασχαλινός Εσπερινός.

Τα Ιερά Λείψανα και οι Άγιες Εικόνες θα παραμείνουν στην ενορία έως την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου. Το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής, και ώρα 6μ.μ. θα τελεσθεί ο εσπερινός και αμέσως θα γίνει η αναχώρηση για τις Ιερές Μονές των Αγίων Μετεώρων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης