Πέμπτη 02.07.2020 | Εορτάζουν: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία

Δισ. ευρώ οι οφειλές νομικών προσώπων στο νομό Τρικάλων!

ΤΟΠΙΚΑ13.04.2018 | 4:00 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Φτάνουμε κοντά μια δεκαετία οικονομικής κρίσης όπου οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν γονατίσει πληρώνοντας φόρους. Ποσά που όμως, δεν αγγίζουν καν τα ποσά που οφείλουν μερικές δεκάδες νομικών προσώπων στο νομό Τρικάλων. Εταιρίες δηλαδή, που βρέθηκαν να οφείλουν ασύλληπτα εκατομμύρια ευρώ, και που πλανώνται από λίστα σε λίστα των οικονομικών υπηρεσιών σαν φαντάσματα…μιας και δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν  τα ποσά που οφείλουν.

Τα δις και πού αντιστοιχούν

Μιλάμε για ληξιπρόθεσμες οφειλές νομικών προσώπων του νομού Τρικάλων, που έχουν δημοσιευθεί μαζί με τις οφειλές προς ΕΦΚΑ στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα, θα συναντήσει κανείς εταιρείες που έχουν χρόνια σταματήσει τη λειτουργία τους αλλά και πολλές που θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος αν είχαν λειτουργήσει ποτέ.

Τα χρέη αντιστοιχούν σε παλιότερα χρόνια, που έχουν πολλαπλασιαστεί βέβαια υπό το βάρος προστίμων κοκ. Το υψηλότερο λοιπόν χρέος προς το ελληνικό δημόσιο αντιστοιχεί σε 280 εκ ευρώ. Το αμέσως επόμενο είναι 232 εκ ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 10 εκ ευρώ για κάθε εταιρία οφειλέτη. Και ακολουθούν οι «ηπιότερες» περιπτώσεις οφειλετών με την χαμηλότερη οφειλή να είναι 186.773 ευρώ!

Ως νομός Τρικάλων λοιπόν, συγκεντρώνουμε ένα μεγάλο χρέος το οποίο αντιστοιχεί σε εταιρίες που άλλαζαν συνεχώς ταυτότητα ή που έκλεισαν και που δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να καταθέσουν στο κράτος έστω και το παραμικρό μέρος των χρεών τους. Με τους επικεφαλείς τους δε, σε κάποιες περιπτώσεις να αγνοούνται σε κάποιες άλλες να συνεχίζουν τη ζωή τους και τη δράση τους μην έχοντας απολύτως καμία νομική ευθύνη ή περιουσιακό στοιχείο πάνω τους…

Ο κύκλος των χαμένων οφειλών…

Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ πιο δραματική από όσο αρχικά εκτιμάται από τον καθένα. Σε μια πρώτη ανάλυση, τα χρήματα αυτά σε περίπτωση που υπήρχαν στα κρατικά ταμεία, καταλαβαίνουμε ότι θα μας έβγαζαν από τα μισά δεινά της οικονομικής κρίσης τουλάχιστον, μιας και πραγματικά «λεφτά θα υπήρχαν». Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν… και αυτό το πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι με ποικίλους και βάρβαρους τρόπους.

Το χειρότερο δε, είναι ότι το ίδιο το κράτος φαίνεται να μην μπορεί να παραδεχτεί την ήττα του μιας και το νομικό κενό οδήγησε τις οφειλές σε ποσά που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Όπως τονίζει και ο προϊστάμενος της Εφορίας Τρικάλων κ. Διονύσης Κατσαρός, τα ποσά αυτά ισχύουν όπως ισχύει και η αδυναμία να εισπραχθούν. «Έχουν βεβαιωθεί, έχουν ληφθεί μέτρα, όμως αφορούν περιπτώσεις που στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν. Από την άλλη μιλάμε για επιχειρηματίες που φρόντισαν να μην έχουν τίποτε στο όνομά τους. Ενώ και να υπάρξει ποινική ευθύνη αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και εισροή χρημάτων στην εφορία… Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά εκτοξεύτηκαν λόγω προστίμων αλλά και εικονικών τιμολογίων. Όπως και να έχει μέτρα λήφθηκαν. Για πολλές περιπτώσεις βέβαια έχουμε μπει σε χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικές ή για να χαρακτηριστούν ανείσπρακτες κάποιες οφειλές…» τονίζει ο κ. Κατσαρός.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop