Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχει η βούληση για «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ07.05.2018 | 5:41 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη βούληση της κυβέρνησης να ληφθούν αποφάσεις για το «σπάσιμο» της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η συζήτηση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών έχει ανοίξει πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και είναι πράγματι υπαρκτή η βούληση της κυβέρνησης για μια τέτοια προοπτική που θα δημιουργήσει τη συνθήκη μιας πιο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά,  μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

«Η Β’ Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια, η οποία ευνοεί ειδικές σχέσεις των υποψηφίων με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απομακρύνει τους εκλογείς από τους αντιπροσώπους τους -και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δημοκρατική ανάγκη μία πιθανή κατάτμηση της, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

«Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα -όπως και ο υπουργός Εσωτερικών έχει πει- θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πάντως διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου ζήτημα εκλογικού νόμου.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας το αίτημα για εκλογές τώρα, που έθεσε η Φώφη Γεννηματά.

«Δε νομίζω ότι το αίτημα της κ. Γεννηματά για εκλογές εγγράφεται σε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Αντιθέτως, είδαμε μια στροφή που την οδηγεί σε μια σύγκλιση με την πολιτική ρητορική της ΝΔ και αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προβληματίσει το Κίνημα Αλλαγής» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Από τη δική μας πλευρά αυτό που έχει προτεραιότητα, είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι η κ. Γεννηματά φαίνεται ότι δε συμμερίζεται αυτή την προτεραιότητα αφού πριν λίγες μέρες «με έναν μάλλον ξαφνικό τρόπο έθεσε ζήτημα εκλογών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Συμπλήρωσε πάντως πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο και ζήτησε καθαρή θέση από το Κίνημα Αλλαγής για το ποιες είναι οι δικές του προτεραιότητες. Συνεχίζοντας το σχόλιό του για τη θέση της κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να προκύψει Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή, ενώ προχθές ζήτησε εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς η κ. Γεννηματά δεν κατανοεί «τη δυναμική της διαπραγμάτευσης, τη δυναμική των εξελίξεων καθώς, όπως γνωρίζετε, μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι συμφωνημένο και είναι κοινός πολιτικός στόχος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών της να έχουμε καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία που θα αφορά και στο χρέος αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την 4η αξιολόγηση. Μιλάμε για μια συμφωνία ως προς τις βασικές τις γραμμές θα είναι πολύ θετικότερη από ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει κανείς ένα ή δύο χρόνια πριν» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης για το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από το 2019 στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης από το Πρόγραμμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και να επιτύχουμε καλή συμφωνία για το καθεστώς της μετάμνημονιακής παρακολούθησης και σε αυτό είμαστε απολύτως προσηλωμένοι».

Πάντως, συμπλήρωσε πως εάν στη συνέχεια προκύψει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάνω από τους στόχους, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη μείωση της λιτότητας. «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στον καιρό του».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης