Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Εκατοντάδες σπίτια στο σφυρί στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ22.05.2018 | 3:24 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων με εκατοντάδες Τρικαλινά σπίτια να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας.

Οι Οικονομικές Υπηρεσίες έχει προωθήσει τις διαδικασίες εκποίησης  ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε 730 , καθώς υπάρχουν από το 2014 ανεκτέλεστα προγράμματα πλειστηριασμών. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, μικρής και μεγάλης αξίας, θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας ενώ θα βγουν στην εμπορική τους τιμή, η οποία προσδιορίζεται ιδιώτες εκτιμητές.

Πάντως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η ρύθμιση οφειλών μπορεί πλέον να γίνει ηλεκτρονικά τόσο για ληξιπρόθεσμες όσο και για βεβαιωμένες οφειλές. Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν μέσω του Taxisnet αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς), πριν αυτές αρχίσουν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Η ρύθμιση σε δόσεις γίνεται σε οκτώ απλά βήματα:

  1. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μπαίνετε με τους κωδικούς πρόσβασης ον «Λογαριασμό μου»
  2. Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε την εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών».
  3. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
  4. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  5. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει, προχωράτε στην επόμενη σελίδα.
  6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα στοιχεία: α) Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής, εξαιτίας των επιβαρύνσεων. β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα. γ) Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και δ) οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα. Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.
  7. Στην επόμενη, τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία.
  8. Κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Εφόσον όλα τα βήματα γίνουν σωστά, η ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για την εγκυρότητά της όμως απαιτείται η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις τρέχουν στο τέλος κάθε μήνα και η σταδιακή εξόφληση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης