Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Εκδρομή της Α΄ Τάξης του 4ου Γυμνασίου σε Βεργίνα και Νάουσα

ΤΟΠΙΚΑ23.05.2018 | 4:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πριν από μερικές μέρες, στις 10/5/2018, πραγματοποιήθηκε από το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων, « Γιώργος Σεφέρης»,  μια μονοήμερη εκδρομή στην Βεργίνα, πολύ ενδιαφέρουσα με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Η Βεργίνα είναι μια μικρή κωμόπολη στην Μακεδονία, στο νομό Ημαθίας. Αυτή η περιοχή έγινε παγκοσμίως γνωστή, όταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος, Μανόλης Ανδρόνικος, μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψαν τέσσερις Μακεδονικούς τάφους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο τάφος του Φιλίππου Β΄, πατέρα του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η ολόχρυση λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι που φαίνεται ότι ανήκε στον βασιλιά Φίλιππο, καθώς επίσης και η μικρότερη χρυσή λάρνακα με το δωδεκαεξάκτινο αστέρι που φαίνεται ότι ανήκε σε μία από τις γυναίκες του βασιλιά Φιλίππου, τη Μήδα. Σπουδαία ευρήματα αποτέλεσαν επίσης τα δύο πανέμορφα, ολόχρυσα στεφάνια με εξαιρετικές λεπτομέρειες που τα έκαναν μοναδικά. Είχαν χρυσά κλαδιά και καρπούς βελανιδιάς που φανέρωναν την βασιλική  καταγωγή των κατόχων τους. Όλοι οι τάφοι είναι άψογα διατηρημένοι με πανέμορφες ζωγραφιές και όψη. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τοποθετούν κτερίσματα δίπλα από τους νεκρούς, καθώς πίστευαν πως θα τους ήταν χρήσιμα στην άλλη ζωή. Έτσι διατηρήθηκαν  πολλά  αγαλματίδια ή κοσμήματα στους τάφους και έρχονται στο φως με την ανασκαφή. Το δεκαεξάκτινο αστέρι που ήταν σχηματισμένο πάνω στη χρυσή λάρνακα ονομάστηκε «Ήλιος της Βεργίνας» και αποτελεί μέχρι  σήμερα το σύμβολο της  δυναστείας των βασιλιάδων της Μακεδονίας

Στη συνέχεια του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε τη Νάουσα. Πήγαμε στο ήσυχο πάρκο του  αγίου Νικολάου, το οποίο εκτός από το γεγονός ότι έχει πολύ πράσινο, έχει και το υπέροχο ποτάμι, της Αράπιτσας, το οποίο δίνει ακόμη περισσότερη ομορφιά στο τοπίο. Φάγαμε τα νοστιμότατα “πιάτα” μας και έπειτα ψυχαγωγηθήκαμε  στο πανέμορφο πάρκο. Στη συνέχεια, χαρούμενοι και γεμάτοι εμπειρίες πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Η εκδρομή  ενθουσίασε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική και αυτό οφείλεται στην καλή διάθεση των καθηγητών μας που ανέλαβαν την ευθύνη της υλοποίησής της. Γι’ αυτό οφείλουμε τις ευχαριστίες μας στους συνοδούς καθηγητές μας, την κ. Αντωνούλα  Γεωργία, αρχηγό  της εκδρομής, την κ. Χριστάνα Νίκη  και την κ. Βαναργιώτη   Βαΐα.

Ευαγγελακοπούλου Άρτεμις, μαθήτρια της Α΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου, Γ. Σεφέρης

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης