Παρασκευή 30.09.2022 | Εορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων στα Μετέωρα

ΤΟΠΙΚΑ05.05.2018 | 6:32 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου  Γόμφων στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων στα πλαίσια υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Μοναχισμός και Ελληνισμός».

Μετά από τον άρτιο προγραμματισμό του δασκάλου τους κ.  Δημητρίου Πάνου, οι μαθητές μας έγιναν ζηλωτές της μοναστηριακής καθημερινότητας και της μυστικιστικής μετουσίωσης της ύλης σε πνευματική διάσταση.

Ο σεβάσμιος παπά-Γιάννης, κοινωνός της αγάπης του Θεού, με εγκάρδιες αναφορές μας έδωσε στοιχεία για τη ζωή των πρώτων μοναχών στη Μονή, τις καθημερινές  δραστηριότητες και μας παρουσίασε με εξαιρετικό και άκρως ενδιαφέροντα τρόπο τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του καθολικού.  Η εικόνα της Παναγίας της Μεσίτριας που μεσολαβεί στον Υιό της ζητώντας τη συγχώρηση των αμαρτωλών, η διαδοχή των εποχών και των Αγίων, το προσκύνημα του Οσίου στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου -του βασιλιά των Ελλήνων, όπως αναγράφηκε  πεντακόσια χρόνια πριν, ο χώρος χαμηλά στους τοίχους που είναι ο μόνος μη αγιογραφημένος στον Ιερό χώρο και συμβολικά προσμένει να απεικονίσει τη δική μας καθαγίαση.

Ο συντηρητής εικόνων και υπεύθυνος του Μουσείου της Μονής, Αλέξανδρος Σχορτσιανίτης μας οδήγησε στην περιήγηση στους χώρους του μοναστηριού και μας ξενάγησε στο μουσείο παρουσιάζοντάς μας τα μοναδικά εκθέματα. Επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μοναχοί σώζοντας πολλά συγγραφικά έργα της αρχαιότητας κι όταν η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε μας αποχαιρέτησε ζεστά και φιλικά.

Οι μαθητές μας κι εμείς κατηφορίσαμε τους βράχους των Μετεώρων γεμάτοι από την ευφορία των μηνυμάτων της θείας αγάπης. Εικόνες και παραστάσεις κατέκλυσαν τη σκέψη των μαθητών μας και βιώματα που κέντρισαν την προσοχή τους θα γεμίζουν τα κελιά της θύμησης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης