Πέμπτη 30.05.2024 | Εορτάζουν: Εμμέλεια, Εμμελεία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η πραγματικότητα, ο μύθος και η ανάγκη…

ΤΟΠΙΚΑ14.04.2018 | 9:37 πμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

 

Την άλλη Παρασκευή νέοι αγρότες θα εκπαιδευτούν στο Πρίνος στον τομέα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Rutgers (State University of New Jersey), στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ασκληπιός».

Η πρωτοβουλία προφανώς και έχει ενδιαφέρον. Τι έχει περιοχή του Κόζιακα; Αρωματικά φυτά. Ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι και τόσα άλλα… Επιπρόσθετα, έχει και ένα μύθο που συνδέεται μ’ αυτά. Είναι ο μύθος του αρχαίου θεού της ιατρικής Ασκληπιού που κατά την μυθολογία μάζευε τα θεραπευτικά βότανα στους πρόποδες του Κόζιακα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πραγματικότητα συναντά τον μύθο και αυτός την ανάγκη. Εξηγούμαστε… Τα αρωματικά φυτά υπάρχουν. Για την ακρίβεια, υπάρχει διάθεση των νέων κυρίως αγροτών να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά. Ήδη αρκετοί απ’ αυτούς δοκίμασαν με αμφιλεγόμενα όμως αποτελέσματα την καλλιέργεια. Υπάρχει ο μύθος που μπορεί να δώσει υπεραξία σ’ αυτά τα φυτά εφόσον σχεδιαστεί μία σύγχρονη στρατηγική marketing. Υπάρχει η ανάγκη για νέες καλλιέργειες που θα δώσουν διέξοδο στους τοπικούς καλλιεργητές οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες λόγω των μειωμένων τιμών στις παραδοσιακές καλλιέργειες και κυρίως του καλαμποκιού που είναι η βασική καλλιέργεια στα χωριά των ριζών του Κόζιακα.

Τι δεν υπάρχει; Η γνώση για τις καλλιέργειες των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. Αυτή τη γνώση μπορεί να τη δώσει η καταξιωμένη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του Rutgers.  Είναι μία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους και βέβαια μια συνολική ευκαιρία για τον τόπο αφού χωρίς κόστος για τους νέους αγρότες μπορούν να εκπαιδευτούν σε νέες καλλιέργειες που υπό προϋποθέσεις, μπορούν να δώσουν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα της αγροτικής παραγωγής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης