Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Ιστορική επίσκεψη στην Τύρνα από εκπαιδευτικούς του ΚΚΕ

ΤΟΠΙΚΑ07.05.2018 | 4:49 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Περπατάμε στους ιστορικούς τόπους της ηρωικής πορείας του ΚΚΕ. – Γνωρίζουμε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε», αποτέλεσε το κεντρικό σύνθημα της διήμερης εκδρομής που διοργανώθηκε στην Ελάτη Τρικάλων, περιοχή που το καλοκαίρι του 1944 λειτούργησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο που είχε ανατεθεί στη μεγάλη Παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη.

Την εκδρομή διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος.

Το πρόγραμμα άνοιξε με επίσκεψη στα λιβάδια Περτουλίου, στο χώρο όπου βρίσκετε το μνημείο για το Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Το Στρατηγείο του ΕΛΑΣ ιδρύθηκε στις 2 Μάη του 1943 και τη διοίκησή του ανέλαβαν οι Στέφανος Σαράφης, Άρης Βελουχιώτης και Ανδρέας Τζήμας. Λειτούργησε το καλοκαίρι του 1943 στο Περτούλι , ώσπου στις 24 Οκτώβρη μετακινήθηκε -λόγω των μεγάλων Γερμανικών επιχειρήσεων – στο Κεράσοβο Ευρυτανίας.

Την ίδια ημέρα διοργανώθηκε εκδήλωση στην πλατεία της Τύρνας, όπου τον Οκτώβρη του 2017 έχει τοποθετηθεί πλάκα προς τιμήν της κομμουνίστριας δασκάλας Ρόζας Ιμβριώτη.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Νίκος Βουρδουμπάς, Γραμματέας της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους αγωνιστές του λαού «που κράτησαν την ιδιότητα του κομμουνιστή μέχρι το τέλος της ζωής τους, παλεύοντας για το δίκιο της εργατικής τάξης, ταγμένοι αταλάντευτα στο σκοπό της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας για την οικοδόμηση της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας».

Παρά τη συνεχή βροχόπτωση, πραγματοποιήθηκε ιστορική ξενάγηση στο χωριό από τον συνταξιούχο δάσκαλο Βαγγέλη Χαμψά, ο οποίος διετέλεσε επί 26 χρόνια δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Ελάτης. Σημαντικοί σταθμοί της ξενάγησης ήταν το σπίτι όπου στεγάστηκαν το καλοκαίρι του 1944 οι δάσκαλοι του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας, μεταξύ αυτών η Ρόζα Ιμβριώτη, καθώς και το σπίτι όπου λειτουργούσε το τυπογραφείο του ΕΑΜ και τυπώνονταν η εφημερίδα «Λαοκρατία». Η ξενάγηση κατέληξε στο χώρο όπου στεγάστηκε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Τύρνας το καλοκαίρι του 1944.

Μετά την ιστορική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο της Τύρνας και για τη συμβολή της Ρόζας Ιμβριώτη στη δημιουργία και τη λειτουργία του. Στην εκδήλωση μίλησαν για τις αναμνήσεις τους από την ΕΑΜικη αντίσταση στην περιοχή και το πολιτιστικό έργο του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου στους κατοίκους του χωριού και της γύρω περιοχής οι αντιστασιακοί, ΕΠΟΝίτες το 1944, Κώστας Αρμάγος από την Τύρνα και Λεωνίδας Γούλας από τους Καλόγηρους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης