Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Ιταλία: Ο πρόεδρος ζητά «εγγυήσεις»

ΔΙΕΘΝΗ22.05.2018 | 4:40 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα, Τρίτη, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, και την πρόεδρο της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι προκειμένου να τους πληροφορήσει για την έκβαση των μέχρι τώρα προσπαθειών.

Χθες, Δευτέρα, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του καθηγητή Νομικής, Τζουσέπε Κόντε, για την πρωθυπουργία, ωστόσο ο ιταλός πρόεδρος δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα το απόγευμα θα μεταβεί εκτός Ρώμης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων και είναι πιθανό να συναντήσει αύριο τον ιταλό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, ο ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή τη φορά, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού και μετά ανακοίνωσαν στον ιταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματαρέλα.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ο ιταλός πρόεδρος, με καταγωγή από την Σικελία, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματαρέλα τόνισε και πάλι ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης