Σάββατο 24.02.2024 | Εορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Μάταια περιμένουν την προσωρινή σύνταξη οι αγρότες

ΤΟΠΙΚΑ13.04.2018 | 5:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μεσολάβησε χρόνος, περισσότερος των τριών μηνών αλλά ακόμη περιμένουν να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Ο λόγος για όλους εκείνους τους αγρότες και της περιοχής μας, οι οποίοι συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους και κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση για την λήψη σύνταξης γήρατος.

Τη φετινή χρονιά ωστόσο και οι αγρότες, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης αποκτούν δικαίωμα προσωρινής σύνταξης μέχρι να οριστικοποιηθεί η αίτησή τους, για να λάβουν την οριστική σύνταξη. Η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται στο 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους σύνταξης.

Κι αν βάσει της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ η προσωρινή σύνταξη χορηγείται σε διάστημα, ίσο κι όχι μεγαλύτερο των δυο μηνών, δυστυχώς οι εν δυνάμει συνταξιούχοι αγρότες, περιμένουν. Περιμένουν για αρκετό διάστημα καθώς αρκετοί συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους, στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, αλλά από τότε έχουν περάσει 3 μήνες, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί για την έγκριση ή μη, προσωρινής σύνταξης.

Πολλοί αγρότες που βρίσκονται μια ανάσα από την συνταξιοδότηση και κατέθεσαν αρχικά την ηλεκτρονική αίτηση, μετέπειτα τα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Θεσσαλίας, στα γραφεία της Λάρισας και το σημαντικότερο εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον τελευταίο μήνα, προ του γενέθλιου μήνα, βρίσκονται εν αναμονή. Πολλοί δε εξ αυτών άρχισαν να επικοινωνούν με τα κεντρικά του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, αναζητώντας πληροφορίες για την στιγμή που θα τους καταβληθεί η προσωρινή σύνταξη.

Οι απαντήσεις που λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές. Από την μια τους αναφέρεται ότι δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις που κατέθεσαν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, από την άλλη πάλι οι αρμόδιοι υπάλληλοι επικαλούνται την έλλειψη εγκυκλίων από τον ΕΦΚΑ σχετικά με την καταβολή ή μη των ασφαλιστικών εισφορών τον γενέθλιο μήνα της συμπλήρωσης του 67ου έτους.

Σε άλλες πάλι τηλεφωνικές επικοινωνίες οι υπάλληλοι προτρέπουν τους υποψηφίους συνταξιούχους αγρότες να επικοινωνήσουν εκ νέου τον Μάιο προκειμένου να τους πληροφορήσουν για την πορεία του αιτήματός τους.

Πολλοί από τους αγρότες που σταμάτησαν την αγροτική δραστηριότητα λόγω της συνταξιοδότησης και περιμένουν την σύνταξη έστω και την προσωρινή κάνουν λόγο για κοροϊδία από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι για τους αποδοθεί η οριστική σύνταξη θα περάσουν χρόνια, την στιγμή που δεν τους δίνεται, παρά την παρέλευση του διμήνου, η προσωρινή σύνταξη. Ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων, όπως επίσης και των τοπικών βουλευτών, προκειμένου να τύχουν έστω και της προσωρινής συνταξιοδότησης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης