Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Με ολική καταστροφή απειλούνται οι καλλιέργειες στη Μεγάρχη

ΤΟΠΙΚΑ22.05.2018 | 4:24 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Με ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους κινδυνεύουν οι αγρότες της Μεγάρχης λόγω της διακοπής της παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ στον ΤΟΕΒ την ώρα που ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης διαβεβαιώνει ότι κανένα χωράφι δεν θα μείνει απότιστο λόγω οφειλών στη ΔΕΗ!

Ήδη στις περισσότερες γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μεγάρχης έχει διακοπεί  η παροχή ρεύματος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αρδεύσουν τα χωράφια τους οι αγρότες της περιοχής.  Η προχθεσινή βροχόπτωση λειτούργησε ευεργετικά για τις καλλιέργειες αφού τις «ξεδίψασε» έστω προσωρινά. Διαφορετικά ήδη θα είχαν ξεραθεί χιλιάδες στρέμματα με πεπόνια, καλαμπόκια, τριφύλλια και άλλες καλλιέργειες.  Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει με τη ΔΕΗ να εμφανίζεται ανυποχώρητη ζητώντας το 30% της οφειλής προκαταβολικά για να εντάξει τον ΤΟΕΒ Μεγάρχης στην ισχύουσα ρύθμιση των 24 δόσεων.

Παρέμβαση Μιχαλάκη

Ο ΤΟΕΒ Μεγάρχης οφείλει ποσό 114.000 ευρώ το οποίο αδυνατεί να καταβάλει. Η διοίκησή του μαζί με τον  πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Χρήστος Σκρέκα απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως του ανέφεραν, αν άμεσα δεν αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος και δεν λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις τότε είναι βέβαιο ότι θα ξεραθούν καλλιέργειες σε χιλιάδες στρέμματα γης στην περιοχή. Ο κ. Μιχαλάκης έκλεισε ραντεβού στη διοίκηση του ΤΟΕΒ με την περιφερειακή διοίκηση της ΔΕΗ στη Λαμία το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μιχαλάκης δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει τον ΤΟΕΒ ως προς τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποκατάσταση των βλαβών αποτέλεσμα των οποίων (ως ένα βαθμό) είναι και η διόγκωση του χρέους αλλά τους εξήγησε ότι δεν μπορεί να  συμβάλει η Περιφέρεια οικονομικά στον ΤΟΕΒ καθότι δεν είναι στις επιλέξιμες δαπάνες. Τους κάλεσε να απαιτήσουν τα χρωστούμενα από τους οφειλέτες και να πάρουν προκαταβολές από τα μέλη του ΤΟΕΒ προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Και στον Εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες της περιοχής οι καλλιέργειες των οποίων βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής ενημέρωσαν ήδη την Εισαγγελία Τρικάλων ζητώντας την παρέμβασή της για να σωθούν οι σοδιές τους.

Γενικό το… κακό

Η περίπτωση του ΤΟΕΒ Μεγάρχης δεν είναι η εξαίρεση αλλά μάλλον ο κανόνας της αδυναμίας των ΤΟΕΒ ανά τη χώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γεγονός που οδήγησε τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη να προβεί σε δήλωση καλώντας της ΔΕΗ να δείξει κοινωνικό πρόσωπο απέναντι στους αγρότες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο.  Ο ίδιος ανέφερε και τα εξής: «Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ είναι σοβαρό και υπαρκτό. Το μάρμαρο δεν θα το πληρώσουν οι αγρότες και δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη από κάποιες – όχι όλες – τις διοικήσεις ΤΟΕΒ όλης της χώρας. Πρέπει η ΔΕΗ να δείξει κοινωνικό πρόσωπο. Οι αγρότες έχουν σοβαρότατα προβλήματα, άλλοι από ζημιές, άλλοι από πλημμύρες και πρέπει η ΔΕΗ να δείξει ένα υπεύθυνο κοινωνικό πρόσωπο. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να μην υπάρχει η απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, έχει διαφορετικά κριτήρια, πλην όμως οφείλει, όπως και εμείς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ως κυβέρνηση, να ασκήσουμε την επιρροή και  την παρέμβαση μας, ώστε να επιδείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο». Ο ίδιος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξοφλούνται οι οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ σε περισσότερες δόσεις για να καταστεί ευκολότερη η αποπληρωμή των χρωστούμενων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης