Τρίτη 24.05.2022 | Εορτάζουν: Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ, Χριστιανός, Χριστιανή

Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στην Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ04.05.2018 | 9:35 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Νέα συνάντηση θα έχουν το επόμενο Σάββατο 12 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παρουσία του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στην Αθήνα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό πήγαν καλά και αυτή τη στιγμή η «μπάλα» είναι στην πλευρά της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως έχει τονίσει ο έλληνας ΥΠΕΞ, «πρέπει και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν, (να εφαρμοστεί) το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή».

Για την Αθήνα το όνομα, δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς η ΠΓΔΜ μπορεί να επιλέξει  μία από τις τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων του κ. Νίμιτς, αφού έχει συμφωνηθεί ότι το όνομα θα είναι σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ωστόσο υπογραμμίζει – σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Κοτζιά στον ΣΚΑΙ- ότι στην εφαρμογή του erga omnes σημαίνει ότι η χρήση του ονόματος δεν αφορά μόνο τη διεθνή πολιτική αλλά και το εσωτερικό της χώρας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και η συνταγματική του κατοχύρωση, με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης