Τετάρτη 31.05.2023 | Εορτάζουν: Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία, Μάγος, Μάγια

Νέοι: «Ναι» στην Ευρώπη, αλλά…

ΔΙΕΘΝΗ04.05.2018 | 12:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η πλειοψηφία των νέων σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα δεν τείνει προς λαϊκιστικές πολιτικές και απόψεις, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Ιδρύματος του ομίλου TUI. Το 71% των 6.080 ερωτηθέντων νέων ηλικίας 16 έως 26 ετών δεν επιθυμούν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ –το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ανήλθε σε 61% (-10%).

Η αύξηση του ποσοστού αυτού σχετίζεται σε κάθε περίπτωση με την επενέργεια του Brexit, εκτιμά ο Μάρκους Σπίτερ, ερευνητής του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο Βερολίνο, ο οποίος συμμετείχε συμβουλευτικά στη διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Ο ίδιος εκτιμά παράλληλα ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμβάλλει θετικά στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ιδέας. «Έχει ένα φιλοευρωπαϊκό όραμα και μιλά πολύ θετικά για την ΕΕ – σε αντίθεση με τους λαϊκιστές, οι οποίοι επιτίθενται τακτικά στην ΕΕ».

Την ίδια ώρα η έρευνα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης: μόλις ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν σε συνδικάτα, εκκλησίες και στα ΜΜΕ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

Οι νέοι δηλώνουν ότι θέλουν να δουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα τους. Μόλις το 17% συνολικά πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία κατέγραψε η Ελλάδα, με το 66% των νέων της χώρας να απαντά ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί τόσο άσχημα ώστε απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 51%. «Οι άνθρωποι (σ.σ. αυτών των ηλικιών) βρίσκονται γενικά πιο κοντά στη δημοκρατία και την πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι από αυτές», επισημαίνει ο Μάρκους Σπίτερ. Πάντως το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει στη δημοκρατία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 6% θα προτιμούσε κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Η τάση να υιοθετούν λαϊκιστικές απόψεις είναι χαμηλότερη στη Γερμανία (7%), με την Πολωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα σημαντικότερο καθήκον της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως απάντησε το 44% των ερωτηθέντων.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης