Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Ξανά στο πολιτικό παιχνίδι το Κίνημα Αλλαγής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ05.05.2018 | 11:42 πμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα…  με κεντρικό επιχείρημα ότι τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται το αν η χώρα πορεύεται σε ασφαλή έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για το πως και για το ποιόν εμπιστεύεται να τον οδηγήσει στην έξοδο.

Η πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναμενόμενη για τα ειωθότα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Συνήθως, τα κόμματα που βρίσκονται εν αναμονή της εξουσίας (στην περίπτωσή μας –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- η Νέα Δημοκρατία) ζητούν εκλογές. Το αίτημα συχνά διατυπώνεται λίγους μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και… σέρνεται έως ότου διεξαχθούν αυτές.

Εδώ έγκειται και η διαφορά της πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυρία Γεννηματά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τις εκλογές δεν ζητά η αξιωματική αλλά η ελάσσονα αντιπολίτευση. Στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές αλλά αυτό ατόνησε στην πορεία. Πλέον η τακτική  της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στη διεξαγωγή τους το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει τις πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της έχει πολλούς αποδέκτες.

Καταρχάς υποστηρίζει τη γραμμή του «διμέτωπου» αγώνα στον δρόμο προς τις κάλπες. Αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική της βάση.

Οι αποδέκτες του μηνύματος της Φώφης Γεννηματά είναι και εντός του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αποστάσεις που φρόντισε να κρατήσει από την πρότασή της ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ενδεικτικές των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθούν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για να προωθήσουν τις ατομικές τους επιδιώξεις.

Η πρόταση της κυρίας Γεννηματά έβαλε το Κίνημα Αλλαγής ξανά στο πολιτικό παιχνίδι. Ωστόσο, αυτό που η ίδια θα πρέπει να απαντήσει πειστικά είναι το τι θα πράξει μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Γιατί καλές η σύγκληση στις προγραμματικές προτάσεις που η ίδια ανέφερε ως μετεκλογική στρατηγική αλλά δεν φτάνει αυτό ως επιχείρημα για να απαντηθεί ένα κεντρικό για το κόμμα της ερώτημα που θα την ακολουθεί μέχρι τις εκλογές.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης