Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Οι ανατιμήσεις γονατίζουν τα νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11.05.2018 | 6:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα προϊόντα και η ανηφόρα που τραβούν τα καύσιμα.

Μπορεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο να ήταν μηδενικός, πλην όμως, οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες συνεχίστηκαν.

Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα από τις αρχές του έτους και μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι φόροι και τα χαράτσια που συνεχίζουν να δημιουργούν νέο «πονοκέφαλο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αν και παρουσιάζει μηνιαία αύξηση κατά 0,9%, λόγω κυρίως των ανατιμήσεων σε ένδυση – υπόδηση βενζίνη, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης.

Έτσι, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ έξι στους δέκα καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους βάσει προσφορών ή κουπονιών ή δωροεπιταγών.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καύσιμων από τη μία «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών και από την άλλη βάζουν τους πρατηριούχους στον… χορό των αυξήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα «ράλι» στην τιμή της αμόλυβδης, η οποία αγγίζει τα 1,60 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στις Κυκλάδες κοντεύει να αγγίζει τα 2 ευρώ. Μάλιστα η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την 6η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο.

Και μέσα σε όλα οι φορολογούμενοι εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι νέες αντικειμενικές πρόκειται να αλλάξουν τον χάρτη της αλλά και το φορολογικό τοπίο. Οι όποιες αναπροσαρμογές γίνουν θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης