Πέμπτη 29.09.2022 | Εορτάζουν: Κυριάκος

Οι μαθητές των Γυμνασίων Καλαμπάκας ενημερώθηκαν για τον εμβολιασμό

ΤΟΠΙΚΑ15.05.2018 | 8:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Εμβολιασμοί μαθητών».

Το παρών έδωσαν οι μαθητές των δύο γυμνασίων της Καλαμπάκας ακούγοντας με προσοχή όλα όσα τους είπαν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Η Ομάδα Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. – Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας, αποτελούμενη από τους: Ρουστάνη Αθανάσιο, Ειδικό Γενικής Ιατρικής,  Λάσδα Μαρία, Νοσηλεύτρια, Ούρδα Χριστίνα, Επισκέπτρια Υγείας, Παγώνη Ελευθερία, Νοσηλεύτρια, Πασσά Αρτεμισία Μαία και Τάτσιο Ευάγγελο, ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής ήταν η διοργανώτρια της εκδήλωσης.

Η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς υπήρξε το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα και η πλέον επιτυχημένη παρέμβαση πάνω στη δημόσια υγεία.

Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιασμών μαζί με την χλωρίωση του πόσιμου νερού αποτέλεσαν το απλούστερο, οικονομικότερο αλλά και ασφαλέστερο όπλο κατά των λοιμωδών νοσημάτων. Η ευλογιά αποτέλεσε την πρώτη λοίμωξη που εξαλείφθηκε από τον πλανήτη χάρη στον εμβολιασμό, η πολιομυελίτιδα είναι υπό εκρίζωση ενώ η ετήσια νοσηρότητα από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ερυθρά, ιλαρά και παρωτίτιδα μειώθηκε θεαματικά στα τέλη του 20ού αιώνα. Ωστόσο και παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη από τη μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών, την τελευταία 10ετία παρατηρείται επίταση του αντιεμβολιαστικού κινήματος σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές. Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών οδηγεί σε απώλεια της ανοσίας της κοινότητας, αύξηση της επίπτωσης των λοιμωδών νοσημάτων και σε βαθμιαία επανεμφάνιση νοσημάτων που σήμερα ελέγχονται, με σοβαρότατες συνέπειες, όπως σημαντική νοσηρότητα, χρόνιες παραλύσεις ή ακόμη και θάνατο.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και οι λοιμώξεις από αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου β που έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου και αποδίδονται στη μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το τίμημα της επιτυχίας των εμβολιασμών. Τα ευεργετικά αποτέλεσμα των εμβολιασμών ήταν ευκολότερα αντιληπτά παλαιότερα όταν οι άνθρωποι ήταν αντιμέτωποι με τις βλαπτικές επιπτώσεις των νοσημάτων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο, όλοι οι επαγγελματίες υγείας, καθήκον των οποίων είναι η προαγωγή της υγείας να στρατευθούν για την αναχαίτιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Βαγγέλης Γκιάτας

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης