Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Ο «Κλεισθένης» φέρνει τα πάνω κάτω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ03.05.2018 | 4:51 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Τα όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων σε μια συνεδρίαση κατά απαίτηση της ΚΕΔΕ για το Σχέδιο Νόμου «Κλεισθένης Ι». Είναι το σχέδιο που ήδη παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και το οποίο φέρνει τα πάνω – κάτω στις εκλογές ανάδειξης των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων.

Απλή αναλογική

Το μήλον της έριδος για τους αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο, είναι η απλή αναλογική. Κι αυτό γιατί καμιά από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια αν δεν αποσπάσει το 50% συν ένα των ψήφων στην πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Επομένως, θα εκλέγονται δήμαρχοι οι οποίοι δεν θα έχουν, από μόνοι τους, την πλειοψηφία να διοικήσουν τους δήμους. Επομένως, είτε θα προχωρούν σε συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης (κυρίως το δεύτερο) είτε θα πορευτούν χωρίς πλειοψηφία δοκιμαζόμενοι σε κάθε ψηφοφορία.

Ανοίγει την όρεξη…

Αν το συγκεκριμένο σύστημα ίσχυε ήδη από τις προηγούμενες εκλογές ο μόνος που θα κατάφερνε πλειοψηφία στο δημοτικό του συμβούλιο είναι ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας ο οποίος εξελέγη από την πρώτη Κυριακή. Όλοι οι υπόλοιποι θα αναζητούσαν στήριξη από παρατάξεις της μειοψηφίας.  Η συγκεκριμένη πραγματικότητα ήδη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερους υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές με τους ίδιους να δηλώνουν πως ακόμη κι αν δεν εκλεγούν δήμαρχοι θα συγκυβερνήσουν με κάποιον από τους εκλεγμένους.

Το παράδειγμα της Φαρκαδόνας

Όσοι επιμένουν ότι ο «Κλεισθένης» θα επιφέρει χάος στην λειτουργία των δήμων επικαλούνται το παράδειγμα του δήμου Φαρκαδόνας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένα εκ των εμπειρότερων αυτοδιοικητικών «εδώ δεν μπορούν να τα βρουν στην ίδια δημοτική ομάδα, θα τα βρουν με τους άλλους;».

Η συζήτηση στο δ. Τρικκαίων

Στο δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων η συνεδρίαση για τον «Κλεισθένη» θα γίνει την ερχόμενη  Δευτέρα στις 7 το βράδυ με μοναδικό θέμα το Σχέδιο Νόμου με την πλειοψηφία αλλά και την μείζονα αντιπολίτευση ήδη να έχουν τοποθετηθεί εναντίον αυτού.

Άδικη συζήτηση…

Όλη αυτή η συζήτηση βέβαια, μπορεί να είναι και άνευ λόγου και αιτίας μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του κοινού συνεδρίου των δημάρχων και των περιφερειαρχών ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, θα καταργήσει τον «Κλεισθένη». Εφόσον βέβαια οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα από τις δημοτικές και εφόσον τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης