Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Περιβαλλοντικές διαδρομές για δυο σχολεία

ΤΟΠΙΚΑ03.05.2018 | 11:12 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις 26 και 27 Απριλίου 2018 οι περιβαλλοντικές ομάδες των παραπάνω σχολείων με το συγκεκριμένο θέμα παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ Πραμάντων Ιωαννίνων. Στην επίσκεψη των ομάδων των δύο σχολείων συμμετείχαν μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων των Σχολείων με συνοδούς καθηγητές τους: κα Τρίκα Μαίρη, Δ/ντρια του Γυμνασίου Φαρκαδόνας, κο Κούρτη Παναγιώτη από το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας), κα Αστρίτη Εύη και Βανταλή Άννα από το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Στις διαδρομές μας εκεί επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παπαγιάννη στο χωριό Ελληνικό έναν εντυπωσιακό χώρο στο σχολείο του χωριού απολαμβάνοντας όχι μόνο τα εκεί εκθέματα αλλά και αυτά που εκτίθενται σε όλη τη διαδρομή έξω από την είσοδο του χωριού ως το κτήριο του μουσείου, έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως παλιοσίδερα πλαστικά μπουκάλια, κομμάτια αυτοκινήτων αλλά και πέτρα. Όλα αυτά μας έκαναν να σκεφτούμε ότι το περιβάλλον μας είναι η ζωή μας και η τέχνη μας αλλά και η αγωνία για το μέλλον μας.

Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονταν α) περιήγηση και διαδρομές στον ποταμό Άραχθο και την περίφημη χαράδρα του Αράχθου, από το χώρο της Ι. Μ. Τσούκας β) διαδρομές πλάι στο ποτάμι ως το περίφημο γεφύρι της Πλάκας που δυστυχώς γκρεμίστηκε από νεροποντή πριν 3 χρόνια περίπου αλλά οι εργασίες όπως πληροφορηθήκαμε θα αρχίσουν τον Αύγουστο για την πλήρη αποκατάστασή του με μελέτη του ΕΜΠ. Σε όλη τη διαδρομή μας συντρόφευαν οι ήχοι του τόπου που γέμιζαν οι αισθήσεις μας.

Φτάνοντας στο Χωριό Πράμαντα όπου βρίσκεται το ΚΠΕ επισκεφθήκαμε το σπήλαιο της ‘‘Ανεμότρυπας’’ μικρό αλλά με ενδιαφέροντες χώρους και νυχτερίδες που μας τρόμαξαν για λίγο.

Γεμάτοι εικόνες ξεκουραστήκαμε και απολαύσαμε το νοστιμότατο φαγητό της περιοχής αφού η επόμενη μέρα θα ήταν το ίδιο έντονη.

Το επόμενο πρωί 27-4 επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι της Κηπίνας (το όνομα προέρχεται από τους κήπους που είχαν οι μοναχοί) χτισμένο σαν αετοφωλιά στο μέσο ενός απόκρημνου βράχου (ένας χώρος που προκαλεί δέος και θαυμασμό για το ταίριασμα των ανθρώπινων έργων στο ν πανέμορφο χώρο γεμάτο βλάστηση).

Συνεχίζοντας τις διαδρομές μας φτάσαμε στο παραδοσιακό οικισμό στο Συρράκο, πετρόκτιστο χωριό προστατευμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με προεδρικό διάταγμα.

Αρμονικά δεμένο με το υπόλοιπο ορεινό τοπίο, σκαρφαλωμένο σε άγρια βουνά τα ιστορικά Τζουμέρκα σε ύψος 1150 μέτρα, ήταν τόπος καταγωγής του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της Ελλάδας Ι. Κωλλέτη αλλά και του ποιητή και αγωνιστή του 1821 Γ. Ζαλοκώστα.

Όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι ως εκστατικοί από την ομορφιά αλλά και την αγριάδα του τοπίου των Τζουμέρκων αλλά παρ’ όλη τη δύσβατη και δύσκολη διαδρομή πολλοί από εμάς θα τα ξαναεπισκεφτούμε.

Οι διαδρομές μας με τη συμμετοχή και συνεχή πληροφόρηση από τις υπεύθυνες του ΚΠΕ κα Κατέρη Κ. και κα Λενούδια Ε. και γέμισαν χαρά και περηφάνια για τα μέρη που επισκεφθήκαμε. Γίναμε κι εμείς συμμέτοχοι του τοπίου, των συνθηκών και τμήμα της ιστορίας της περιοχής έστω για 2 μέρες.

Στο δρόμο της επιστροφής προς την πόλη μας κάναμε στάση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο χώρο του Κάστρου των Ιωαννίνων όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα κοσμήματα αλλά και άλλα έργα του ‘‘αργύρου’’ από τεχνίτες της μεταλλοτεχνίας από το χωριό Καλαρύτες, απέναντι από το Συράκο.

Οι γνώσεις μας σ’ αυτό το διήμερο πρόγραμμα του ΚΠΕ Πραμάντων δεν μας γνώρισαν μόνο την παράδοση και τον τοπικό πολιτισμό αλλά μας έδειξαν και τρόπους αξιοποίησης της κληρονομιάς αυτής για μελλοντική βιωσιμότητα, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες

Γυμνάσιο Φαρκαδόνας και 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης