Τετάρτη 06.12.2023 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

Πλήθος κόσμου στις εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βασιλικής

ΤΟΠΙΚΑ21.05.2018 | 6:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια συνεχούς λατρευτικής ζωής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βασιλικής.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και  εν συνεχεία  Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία – Κτητορικό Μνημόσυνο.

Ο κ. Θεόκλητος στην ομιλία του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του π. Χαρίση ο οποίος τόσα χρόνια είναι ο ιερέας της Βασιλικής.

Για την ιστορία του Ναού μίλησε ο π. Χαρίσης ο οποίος αναφερόμενος στο έργο του Μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ δάκρυσε.

Ακολούθησαν χορευτικά στην πλατεία του χωριού από τα τμήματα του Συλλόγου Βασιλικής και του Ασκληπιού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου κτίστηκε το 1818 με τη συνδρομή της Κυρά Βασιλικής της γυναίκας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, κατά τα σχέδια του αρχιμάστορα Σάμπλο. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων για την ολοκλήρωσή του ανήρχετο σε τρεις χιλιάδες.

Από απόψεως αρχιτεκτονικού ρυθμού, ο ναός ανήκει στην τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου με ευρύχωρο νάρθηκα. Διαθέτει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο (έτους 1819) και ανάλογης τέχνης άμβωνα και δεσποτικό θρόνο, τα οποία το 1847 επιχρυσώθηκαν.

Ο ναός είναι αγιογραφημένος με τοιχογραφίες μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας με προσθήκη στοιχείων λαϊκής τέχνης. Σύμφωνα με την επιγραφή, που υπάρχει στο εσωτερικό της κυρίας εισόδου, ιστορήθηκε από τον εκ Σαμαρίνης ιερέα Χρήστο το έτος 1839. Οι τοιχογραφίες χαρακτηρίζονται από ποικιλία δεμάτων της Παλαιάς και Καινής Διαδήκης, που σπάνια συναντά κανείς σε ενοριακό ναό.

Η πάροδος του χρόνου και οι σεισμοί προξένησαν πολλές φθορές στην τοιχοποιία και τις αγιογραφίες. Ωστόσο, τα τε­λευταία χρόνια χάρη στην ανύσταχτο φροντίδα του Μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σερα­φείμ, την υποστήριξη της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων κας Κρυσταλίας Μαντζανά και τη συνδρομή των ενοριτών αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην οροφή και τους τοίχους. Επιπλέον ο ναός εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πρόσφατα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιήθηκε η στερέωση και ο καθαρισμός των τοιχογραφιών.

Βαγγέλης Γκιάτας

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης