Παρασκευή 30.09.2022 | Εορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

Πρωτοβάθμια Υγεία Φροντίδας: Μικρό ενδιαφέρον για τις θέσεις οικογενειακών γιατρών

ΕΛΛΑΔΑ15.05.2018 | 3:41 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Παταγώδη αποτυχία» χαρακτηρίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) την προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα των αποτελεσμάτων, για τις 2.800 περίπου θέσεις, ανταποκρίθηκαν μόνο 657 γιατροί, ενώ 200 δεν έχουν μοριοδοτηθεί από την αρμόδια επιτροπή λόγω ελλείψεων στις υποβολές των δικαιολογητικών τους.

«Και ενώ οι οικογενειακοί ιατροί της χώρας δεν υπερβαίνουν αριθμητικά τους 1.000, το Υπουργείο “βαφτίζει” οικογενειακούς ιατρούς τους ιατρούς των δημόσιων δομών και οραματίζεται παραπομπές gatekeeping κλειστού τύπου με συμβάσεις εφεδρείας /ομηρίας για τις λοιπές ειδικότητες, επιχειρώντας να διαλύσει ό,τι έχει μείνει από την ιδιωτική ΠΦΥ. Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης του κενού από τη δημόσια ΠΦΥ, αυτή η καταστροφική εμμονή εξελίσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο πείραμα για τη δημόσια υγεία με την περιορισμένη δυνατότητα κάλυψης των ασθενών», σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Και χαρακτηρίζει την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ ως παταγώδη αποτυχία, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, τη μη ανάπτυξη όλων των ΤΟΜΥ και την απουσία σχετικών υποδομών.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ζητούν λοιπόν διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων από μηδενική βάση και απορρίπτουν την πρόταση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς όπως λένε «έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κόσμου και της κείμενης νομοθεσίας».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης