Κυριακή 15.12.2019 | Εορτάζουν: Ελευθέριος, Λευθέρης, Λευτέρης, Λεφτέρης, Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία, Ανθή, Ανθούλα, Άνθια, Άνθεια, Σύλβια, Σωσσάνα, Σωσάνα, Σωσάννα, Ααρών, Αβραάμ, Αβραμία, Αδάμ, Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη, Εύα Δαβίδ, Δαυίδ, Δαν, Δανάη, Δεβόρα, Δεβώρα, Δεββώρα, Ντέμπορα, Ντέπυ, Εσθήρ, Μελχισεδέχ, Μελχής, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Μπέκυ, Ρούμπεν, Ρουμπίνη, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα, Σάρα, Σάρρα, Ισαάκ, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη,Αιθάν, Αίθαν

Σημαντικές ελλείψεις στα Τρικαλινά φαρμακεία

ΤΟΠΙΚΑ13.04.2018 | 4:00 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Επιδεινούμενο χαρακτηρίζεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα Τρικαλινά φαρμακεία. Σκευάσματα βασικά για την ίαση σοβαρών ασθενειών αλλά και στην κατεύθυνση της πρόληψης, εμφανίζονται όλο και με λιγότερα αποθέματα στα ράφια των φαρμακείων ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί από την εγχώρια αγορά φαρμάκου.

Τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται πλέον σε 216. Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον κατάλογο του ΕΟΦ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι, πολλοί ασθενείς είναι αναγκασμένοι είτε να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους ή να επισκέπτονται κατ’ επανάληψη των θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό σκεύασμα, το οποίο δεν είναι σε έλλειψη.

Ακόμα φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους επιστρατεύουν και τα κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνώντας με συναδέλφους τους μέσω διαδικτύου για να ρωτήσουν αν έχουν το σκεύασμα που ψάχνουν οι ασθενείς.

Από πλευράς τους οι φαρμακοποιοί έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει το φαινόμενο, με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να περιορίζονται σε ανεπιτυχείς προσπάθειες αντιμετώπισης του, όπως οι επαφές με φαρμακευτικές εταιρίες των οποίων τα σκευάσματα είναι σε έλλειψη ή έχουν περιορισμένη διακίνηση στην ελληνική αγορά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop