Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Το σχέδιο της ΝΔ για τη φτώχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ02.05.2018 | 8:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τους τρεις βασικούς άξονες δράσεων της Νέας Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για 800.000 άτομα και 1 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς και ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τα επιδόματα ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι πιστεύει σε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, όμως όχι σε ένα κομματικό κράτος. Το τελευταίο έχει ως στόχο να «γκρεμίσει» ως κυβέρνηση.

«Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες των δράσεων για τη αντιμετώπιση της «σχετικής φτώχειας», ανακούφιση από την «ακραία φτώχεια» και χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, η «σχετική φτώχεια» θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες

«Η ανάσχεση της «σχετικής φτώχειας» μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Θέλουμε να αποφύγουμε μια ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιους που θα έχουν χαμηλότατες απολαβές, όπως οι σημερινές» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δισ. ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, συμπλήρωσε, ότι κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, τα κριτήρια απονομής επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. «Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια που σας προανέφερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε δε ότι επιμένει ιδιαίτερα στην κατάρτιση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με πιστοποίηση. «Προτίθεμαι να θέσω σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους κάτω των 35 ετών. Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά εξάμηνα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο και θα βοηθήσουμε στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Κοινωνική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς στήριξη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1,000 ευρώ για κάθε παιδί», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται συνολικό σχέδιο και για το πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους με αναπηρία και πρόσθεσε ότι «έχουμε επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων όπως η δωρεάν παροχή τεχνικών βοηθημάτων, η κατοχύρωση νέων ειδικοτήτων -όπως π.χ. των ξεναγών για ανθρώπους με προβλήματα όρασης-, και η μετατροπή όλων των μέσων εκπαίδευσης σε προσβάσιμη μορφή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης