Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου

ΤΟΠΙΚΑ23.05.2024 | 9:04 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ένα πλούσιο διήμερο ( 18-19/5/2024 ) Πολιτισμού, Ιστορίας, Παράδοσης, Φυσικού Περιβάλλοντος και υποδομών, διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία οι Δήμοι ΑΡΓΙΘΕΑΣ και ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ με την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, τους τοπικούς φορείς και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε Καρδίτσας και ΠΕΔ Θεσσαλίας, υπο την Αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Έγκριτοι Εισηγητές: Ξενοφών Κουτής, Κατσιφός Ευάγγελος, Κωνσταντός Γιώργος, Μυλωνάς Σεραφείμ, Χατζηαγγελάκης Λεωνίδας, Βουζαλάκης Κων/νος, Γραμμένος Κων/νος, ο Ηγούμενος Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς π Νεκτάριος, οι Δήμαρχοι Ανδρέας Στεργίου, Φάνης Στάθης και Κατσής Δημοσθένης, ο πρόεδρος της Ε.Α.Χ, ο Αντ/ρχης κ Κων/νος Τέλιος, οι βουλευτές κ Γιώργος Κωτσός, κα Ασημίνα Σκόνδρα και κ Αριστοτέλλης Σπάνιας, συνέβαλλαν στην προβολή της Ιστορικής, Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έκαναν κοινωνό τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΘΟ κ Σκάλκο Δήμήτρη για σημαντικά θέματα υποδομών και ανάπτυξης: Έργα Αχελώου, Φράγμα Μουζακίου, Σήραγγα Τυμπάνου Αργιθέας, Γέφυρα ΜΕΓΔΟΒΑ του οδικού άξονα Καρδίτσα – Αγρίνιο, Οδική Αρτηρία Μουζάκι – Λίμνη Πλάστήρα – Νεράιδα – Καρπενήσι, Επέκταση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΓΡΑΦΩΝ σε όλες τις Αγραφιώτικες Κοινότητες των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων, Αποπεράτωση του Ορεινού Καταφυγίου Αμαράντου και μετατροπή του σε ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ των ΑΓΡΑΦΩΝ.  Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών. Σύνδεση Λιμνών. Χρηματοδότηση Ι.Μονών: Αγίου Γεωργίου <<Καραϊσκάκη>>, Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας, Ι.Μ. Πέτρας Καταφυγίου. Κατασκηνώσεις Δρακότρυπας και Καστανιάς. Κατατέθηκε η αντίθεση στα Αιολικά Πάρκα στις βουνοκορφές των Αγράφων. Αποκατάσταση θεομηνειών. Επανέκδοση του λευκώματος ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ.

Από την Ε.Α.Χ ζητείται ο επίσημος χαρακτηρισμός του Ιστορικού και Γεωγραφικού χώρου ως «ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» και συγκεντρώνονται υπογραφές φορέων και πολιτών.

Ο κ Σκάλκος Δημήτρης με γνώση της περιοχής, τοποθετήθηκε με υπευθυνότητα και διαβεβαίωση ότι μετά απο συνεργασία και συναρμόδια υπουργεία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Στο δείπνο που ακολούθησε την Κυριακή το βράδυ, στο κτήμα << Χαλίλης>>, δόθηκε η ευκαιρία στους κκ Στάθη, Τσαντήλα και Γραμμένο για πλήρη ενημέρωση, μάλιστα την Δευτέρα ο κ Σκάλκος διέσχισε τον χώρο των Αγράφων ( Κέδρος, Ρεντίνα, Φουρνά, Καρπενήσι, Κεράσοβο) για συνεργασία και ένταξη έργων στο Ε.Α.Π.Α με τους Δημάρχους Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα.

Ιδιαίτερη συμμετοχή και χρώμα της δημοτικής Παράδοσης, έδωσαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Αργιθεατών Τρικάλων (πρόεδρος κα Έλλη Τσιρογιάννη), Μ.Σ. Δρακότρυπας ( η Ανάπλαση) (πρόεδρος Κωστάκης Γιώργος), Μ.Σ ΓΌΜΦΟΙ (πρόεδρος Βάσω Φίλου), Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου (πρόεδρος Βασίλης Παντελής) αλλά και το χορευτικό Κρητών ο Καζατζάκης καλεσμένο του Δημάρχου Ανρδέα Στεργίο, στα πλαίσια της επετείου της επανάστασης του 1866 – 67 σε Κρήτη και Άγραφα με κέντρο το Μοναστήρι Παναγίας. Αψογη και η φιλοξενία του ΜΣ Λεοντίτου ο Πλάτανος και την ακούραστη πρόεδρο κα Παναγιώτα Γρηγορίου. Απο την ΕΑΧ και τους Δήμους, απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους έχοντες ενεργό συμμετοχή και έντυπο υλικό σε όλους.

Οι συνδιοργανωτές, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα και οργάνωση καθώς και ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης