Τετάρτη 27.09.2023 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

1,4 εκ ευρώ για το Δήμο Τρικκαίων και 107 χιλ. για το Δήμο Καλαμπάκας

ΤΟΠΙΚΑ15.05.2018 | 11:12 πμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Το μεγαλύτερο ποσό αναλογεί στο δήμο Τρικκαίων από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ. Από τα συνολικά 4,9 εκατ. Ευρώ που θα δοθούν σε Δήμους για την εξόφληση υποχρεώσεων ο δήμος Τρικκαίων, θα λάβει πάνω από 1,4 εκ ευρώ.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε την επιχορήγηση   συνολικού ποσού 4.904.985,19 ευρώ στους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 22/2/2018 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», εντός του πλαισίου του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).

Η διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι επιχορηγούμενοι Δήμοι και οι σχετικές προϋποθέσεις για την εξόφληση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων, ορίζεται στην υπ’ αριθμ. 6558/8-03-2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Σε σχέση με τα ποσά πάνω από 1 εκ ευρώ από τους 20 δήμους θα λάβει ο δήμος Τρικκαίων, και συγκεκριμένα 1.443.636,82 ευρώ ενώ για το δήμο Καλαμπάκας, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, αναλογούν, 107.081,61.

Το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ διαρθρώνεται σε τρείς (3) άξονες:

Άξονας 1ος: Αφορά στην οικονομική εξυγίανση των Δήμων, θέτοντας σαφή προσανατολισμό σε χρηματοδότηση δράσεων που στοχεύουν στην δημοσιονομική  εξυγίανση των Δήμων είτε αυτοί εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης είτε όχι (παρ.6, αρθρ. 4. του ν.4111/2013).

Άξονας 2ος: Αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών της αυτεπιστασίας.

Άξονας 3ος: Με το νέο αυτό άξονα που προστίθεται στο Πρόγραμμα, το Υπουργείο Εσωτερικών προέταξε ότι στη σύγχρονη δημοσιονομική συγκυρία λαμβάνει ιδιαίτερη αξία η διάκριση εκείνων των αξιέπαινων παραδειγμάτων μεταξύ των Δήμων που, προς όφελος του τοπικού συμφέροντος και των δημοτών τους, παρουσίασαν μια δημοσιονομική διαχείριση που χρήζει ανάδειξης και επιβράβευσης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης