Πέμπτη 18.07.2024 | Εορτάζουν: Αιμιλιανός, Αιμίλιος, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

2.737 ευρώ αποζημίωση από τον δήμο σε Τρικαλινό επειδή δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του!

ΤΟΠΙΚΑ13.06.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αποζημίωση ύψους 2.737 ευρώ πλήρωσε ο δήμος Τρικκαίων σε Τρικαλινό επειδή δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του και διέλυσε την οροφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τρικαλινός προσέφυγε σε βάρος του δήμου Τρικκαίων ζητώντας την κάλυψη του κόστους επισκευής του αυτοκινήτου θεωρώντας ότι το δέντρο που φύονταν στην περιοχή του λόφου του Προφήτη Ηλία έπρεπε να είχε κοπεί από την υπηρεσία πρασίνου. Παρά τις διιστάμενες απόψεις των υπηρεσιών του δήμου (υπηρεσίας πρασίνου και νομικής υπηρεσίας) τελικώς, η δημοτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την κάλυψη του συνολικού κόστους από το ταμείο του δήμου για την επισκευή του αυτοκινήτου μάρκας Audi A3.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, προβλέπεται χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, χρηματική ικανοποίηση των πολιτών για βλάβες που υπέστησαν τα οχήματά τους από κακοτεχνίες του δημοτικού οδικού δικτύου (όπως λακκούβες ή τομές), οφειλόμενες σε έλλειψη συντήρησης ή αδυναμία διατήρησης του οδικού δικτύου σε κατάσταση που να ανταποκρίνεται στον λειτουργικό του προορισμό. Τα αιτήματα αποζημίωσης των πολιτών μπορεί να αφορούν και ατυχήματα από πτώση κλαδιών ή κορμών δένδρων, μετακινήσεις κάδων απορριμμάτων πχ λόγω απότομης μετατόπισης αέριων μαζών, έργα από τις οικείες τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και από άλλες παρεμφερείς αιτίες.

Τις συγκεκριμένες διατάξεις κάνουν χρήση πολίτες οι οποίοι εγείρουν απαιτήσεις σε βάρος του δήμου Τρικκαίων. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο δήμος Τρικκαίων μέσω των αρμόδιων οργάνων του (πριν το νέο έτος Οικονομική Επιτροπή και πλέον Δημοτική Επιτροπή), αποφασίζει ανάλογα με τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζουν οι καταγγέλλοντες, υπέρ ή κατά του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Συνήθως, έως τώρα οι αποζημιώσεις αφορούσαν θραύσεις κρυστάλλων αυτοκίνητων από εργασίες  εργαζομένων της Υπηρεσίας Πρασίνου κατά την κοπή των χόρτων. Τα ποσά αυτά ήταν μικρά αφού σπάνια ξεπερνούσαν τα 250 ευρώ. Πλέον η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με δημότη του οποίου το αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από δέντρο αλλάζει «πίστα» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αφού το ποσό που εγκρίθηκε ως αποζημίωση, προσεγγίζει τις 3.000 ευρώ.

Σε γενικό πλαίσιο, το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευθύνονται σε αποζημίωση για παράνομες πράξεις, υλικές ενέργειες ή και παραλείψεις των οργάνων τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί. Η ευθύνη τους αυτή, που ονομάζεται «αστική», θεμελιώνεται στον Εισαγωγικό Νόμο του Αστικού Κώδικα και είναι αντικειμενική. Είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή μη υπαιτιότητας του οργάνου του Δημοσίου ή των ΟΤΑ, η πράξη, η παράλειψη ή υλική ενέργεια του οποίου προκάλεσε τη ζημιά.

Όσοι υπέστησαν ζημία, εκ πράξεων ή παραλείψεων δηλαδή των οργάνων των ΟΤΑ, μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια.

Οι αγωγές αποζημίωσης αυτές αφορούν κυρίως περιουσιακές ζημιές ή βλάβες της υγείας, που προήλθαν, από κακοτεχνίες του οδοστρώματος, από ελλιπή ή πλημμελή σήμανση ή φωτισμό των οδών, πτώση κλαδιών ή κορμών δένδρων, μετακινήσεις κάδων απορριμμάτων, τραυματισμό από αδέσποτο ζώο και άλλες παρεμφερείς αιτίες του πεδίου αρμοδιότητας των δήμων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης