Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων: Erasmus+/KA229 «Fit 4 Life»- «Το πιο γλυκό ψωμί»

ΤΟΠΙΚΑ01.12.2022 | 6:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το ψωμί είναι ίσως η πρώτη επεξεργασμένη τροφή που παρασκεύασε ο άνθρωπος. Μια τροφή εξαιρετικά σημαντική, υψηλής διατροφικής αξίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και κυριάρχησε στις παραδόσεις του τόπου μας.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Fit 4 Life” προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την κα Θεοδώρα Μπλούνα για να δείξει στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο έργο, τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί. Η παρασκευή του ψωμιού είναι μια ιεροτελεστία που, παρόλο που εξελίσσεται, ουσιαστικά επαναλαμβάνεται παρόμοια στο πέρασμα των αιώνων και μας δένει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Για να φτιάξει κανείς νόστιμο ψωμί χρειάζεται αλεύρι, νερό, αλάτι, ζάχαρη, προζύμι ή μαγιά, αγάπη και υπομονή.

Όλα αυτά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα παιδιά την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο 3ο Γυμνάσιο.  Μοιράστηκαν το ζυμάρι που δημιούργησε η κα Θεοδώρα, το ζύμωσαν, το έφτιαξαν φραντζολάκι, το έβαλαν σε μικρές φόρμες, το σκέπασαν για να είναι ζεστό και το πήραν στο σπίτι τους. Εκεί, αφού το άφησαν να φουσκώσει, το έψησαν και όπως ομολόγησαν οι ίδιοι ήταν το πιο γλυκό ψωμί που γεύτηκαν ποτέ!

Η δραστηριότητα είχε πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, αφού όχι μόνο διασκέδασαν και αισθάνθηκαν δημιουργικοί αλλά επιπλέον έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ζυμώσουν μόνοι τους ψωμί, δεδομένου ότι, στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού, δεν τους δίνει αυτή την ευκαιρία.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Θ. Μπλούνα και σε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτήν η εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Για το 3ο Γυμνάσιο

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης