Σάββατο 02.07.2022 | Εορτάζουν: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία

4 περιστατικά ρατσιστικής βίας στη Θεσσαλία το 2018

ΤΟΠΙΚΑ07.08.2019 | 4:12 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα καταγράφηκαν στη χώρα μας επισήμως το 2018. Στη Θεσσαλία τα κρούσματα που καταγγέλθηκαν ήταν τέσσερα, ένα σε κάθε θεσσαλική πόλη. Στις επιθέσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο στα Τρίκαλα αφορούσε στη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου με αντισημιτικά συνθήματα ενώ τα άλλα τρία περιστατικά ήταν το ένα στη Λάρισα με θύμα έναν Σομαλό που έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα άγνωστων ατόμων, δεύτερο στην Καρδίτσα αναφέρεται σε ανήλικο που επιτέθηκε σε παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας και το τρίτο στο Βόλο η ετήσια έκταση του Δικτύου καταγράφει τον βανδαλισμό της εβραϊκής συναγωγής .  Κατά τη διάρκεια του 2018 ενισχύθηκε περαιτέρω πανελλαδικά η δράση ακραίων, άτυπων και μη, ξενοφοβικών ομάδων.

Το Δίκτυο κατέγραψε επιθέσεις που είτε παρουσιάζουν στοιχεία οργάνωσης είτε τελούνται από οργανωμένες ομάδες. Συγκεκριμένα σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, σωματεία αλλοδαπών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης με πρόσφυγες και μετανάστες-ριες, καθώς και μνημείο των θυμάτων προσφύγων σε ναυάγια.

Σε 6 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Ελληνες πολίτες λόγω χρώματος, αλλοδαπής καταγωγής ή εθνοτικής καταγωγής. Σε 9 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε ημεδαπός λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας.

Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (εκ των οποίων 5 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πολίτης ΕΕ). Σε 59 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 63 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων). Το Δίκτυο τεκμηρίωσε τη διεύρυνση της βάσης αποδοχής της ρατσιστικής βίας, καθώς κατέγραψε επιθέσεις από ομάδες που δηλώνουν υπερήφανα ότι εμφορούνται από ακραίες ξενοφοβικές ιδεολογίες, αλλά και επιθετικές ενέργειες από πολίτες σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας εντός του αστικού ιστού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή