Σάββατο 28.11.2020 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

6.724 δηλώσεις αυθαιρέτων στο νομό Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ14.10.2018 | 11:15 πμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Το θέμα των αυθαιρέτων βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο. Από τα στοιχεία προκύπτουν για το α΄εξάμηνο του 2018, 6.724 δηλώσεις αυθαιρέτων στα Τρίκαλα ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 14,4 εκ ευρώ στους παραβάτες.

Θυμίζουμε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται αρκετά υψηλά στην αυαθίρετη δόμηση με πρωταθλήτρια τη Λάρισα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, κρίθηκαν 320 αυθαίρετα σε επίπεδο περιφέρειας επικίνδυνα και προς κατεδάφιση. Σύμφωνα με το ΤΕΕ από την άλλη, το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων, περίπου.

Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το μισό περίπου του συνολικού ύψους των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό των προστίμων να αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση των δηλώσεων αυθαιρέτων παρατείνεται ως 31 Οκτωβρίου 2018.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links: www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr


Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop