Κυριακή 04.06.2023 | Εορτάζουν: Μάρθα

7 στους 10 δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22.05.2023 | 7:04 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι, σε σύνολο περίπου εννέα εκατομμυρίων (αναλογία 7 στους 10), δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος αυτών να ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι περίπου δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που έχει καθορίσει η Εφορία βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα εκείνων που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετησίως τελικά διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 5,7 δισ. ευρώ υψηλότερα από αυτά που έχουν αναγράψει στα έντυπα της Εφορίας.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από τις ετήσιες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 8.929.000 πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ, με τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα να ανέρχονται σε περίπου 86 δισ. ευρώ.

Αφορολόγητα

Αξίζει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το φάσμα των 10.000 ευρώ είναι αφορολόγητα καθώς προέρχονται κυρίως από μισθούς ή συντάξεις.

Επίσης, το όριο του αφορολογήτου των 10.000 ευρώ βρέθηκε στην προεκλογική ατζέντα των κομμάτων καθώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν προεκλογικά να αυξήσουν το αφορολόγητο όριο την ερχόμενη 4ετία ώστε να είναι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που θα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας τη δέσμευση για επιπλέον αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αύξηση του αφορολογήτου για όλους ανεξαιρέτως (όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών) στα επίπεδα των 10.000 ευρώ και από εκεί και πέρα να προσαυξάνεται το ύψος αυτού ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της οικογένειας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε σύνολο 8.929.096 φορολογουμένων εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 6.045.895 πολίτες. Το γεγονός αυτό είναι και η βασική αιτία που το υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια δεν «αγγίζει» τα τεκμήρια καθώς θεωρούν αρμοδίως ότι πολλοί από τους παραπάνω πολίτες δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα γιατί φοροδιαφεύγουν.

Από την άλλη, τα τεκμήρια σε πολλές περιπτώσεις πιάνουν στην «τσιμπίδα» τους και φορολογουμένους που ό,τι εισπράττουν σε ετήσια βάση το δηλώνουν στην Εφορία μέχρι και το τελευταίο ευρώ αλλά λόγω κάποιων περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να έχουν κληρονομήσει, όπως είναι κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο, θεωρεί το κράτος ότι με τα εισοδήματα που δηλώνουν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συντήρησή τους και άρα φοροδιαφεύγουν. Γι’ αυτό και τους επιβάλλεται φόρος επί ενός πλασματικού-τεκμαρτού.

Ακρως εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 1.570.769 φορολογούμενοι εμφανίζουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα έως 1.000 ευρώ, με το συνολικό ύψος αυτού να ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτούς, 803.685 φορολογούμενοι δεν δηλώνουν ότι εισπράττουν σε ετήσια βάση ούτε 1 ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης