Τρίτη 26.01.2021 | Εορτάζουν: Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Απόρριψη από τον ΕΛΓΑ και προσχηματικές απαντήσεις καταγγέλλουν οι αγρότες

90% κάτω η παραγωγή λαδιού στο Ρίζωμα

ΤΟΠΙΚΑ01.02.2020 | 12:15 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Πριν από χρόνια, και μέσα από την εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» είχε αναδειχθεί η ιδιαίτερη ποιότητα και η σημαντικά θετική προοπτική της ελαιποπαραγωγής στο νομό Τρικάλων. Οι πλαγιές στα χωριά της Αύρας, των Σπαθάδων αλλά και στο Ρίζωμα του δήμου Τρικκαίων, είναι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την εξαίρετη ποιότητα της Κορωνέικης  ποικιλίας. Και αυτό γινόταν για αρκετές δεκαετίες, σε βαθμό που το Ρίζωμα ειδικά, έστρεψε όλη του την προσοχή στην παραγωγή λαδιού και σήμερα να μιλάμε για μονοκαλλιέργεια.

Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο το κράτος υπονομεύει και θέτει τέλος στη συνέχιση των προσπαθειών των ελαιοπαραγωγών; Οι προηγούμενες χρονιές ήταν χρονιές απελπισίας και απόγνωσης για τους αγρότες της περιοχής. Παγετός και κακές καιρικές συνθήκες γέμισαν «πληγές» τα περιβόλια ελιάς και άφησαν πίσω τους ολοσχερή καταστροφή. Το 2017 η π[παραγωγή ήταν μηδενική, όπως μηδαμινά ήταν και τα έσοδα των αγροτών. Πριν λίγες ημέρες, ο ΕΛΓΑ για το λόγο αυτό αλλά και επικαλούμενος ότι κάποιοι παραγωγοί είναι 70 ετών, δεν ενέκριναν αποζημιώσεις όπως έπραξε αντίστοιχα για άλλες περιοχές.

Επισκεφθήκαμε το Ρίζωμα όπου συναντήσαμε πολλούς από τους ελαιπαραγωγούς του χωριού. Συγκεντρωμένοι στο καφενείο, με τις απαντήσεις του ΕΛΓΑ στα χέρια, μιλούν για ένα ακόμη χτύπημα, ίσως και το τελειωτικό. Ο κ. Θανάσης Παπαβασιλείου, αναφέρει πως απορρίφθηκε για τον προαναφερόμενο λόγο. «Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απόρριψη των αιτημάτων μας. Έρχονται τόσα χρόνια μετά και απορρίπτουν τις αποζημιώσεις και είναι να απορεί κανείς αν πρόκειται για προσχηματική απόφαση ή για λάθος. Όλα αυτά τα χρόνια, μετά και τις καταστροφές του 2011, είχαμε μηδαμινή παραγωγή, ούτε για τα σπίτια μας δεν καταφέραμε να βγάλουμε το λάδι της χρονιάς. Από τον 1 κοντά τόνο, καταλήξαμε να βγάζουμε το πολύ 100 λίτρα. Το δέντρο της ελιάς για να αποκατασταθεί όταν καταστρέφεται πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι καταδικάζουν την παραγωγή».

Αντίστοιχα αποκαρδιωτικά είναι και τα λόγια του κ. Ευάγγελου Γκανά αλλά και του κ. Τουρτούνη Γιώργου, «Πληρώνουμε εδώ και χρόνια στους αρμόδιους οργανισμούς, εισφορές και τόσα άλλα για να είμαστε προστατευμένοι και να αναστήσουμε τις παραγωγές μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια βούληση». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κινηθούν και προς τους πολιτικούς φορείς και εκπροσώπους για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την αδικία. «Εδώ δεν παράγουμε τίποτε άλλο. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη επιδοτούμενη καλλιέργεια είναι τα περισσότερα στρέμματα να είναι ελιές» επισημαίνουν παράλληλα.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αποκατασταθεί η καλλιέργεια αλλά να στηριχτούν οι υπάρχουσες εκτάσεις. Να αναστηθούν τα δέντρα και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις ώστε να γίνονται προστατευτικές παρεμβάσεις.

Το ζήτημα εξάλλου έχει πλήξει και τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Η παραγωγή συνολικά στο νομό είναι μειωμένη πάνω από το 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από και δεκαετία η έναρξη της διαδικασίας παραγωγής, κρατούσε για καιρό μέχρι να καλύψει όλες τις ποσότητες, και φέτος δεν ξεπέρασε τις 10 μέρες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop