Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Αδελφοποίηση του 6ου ΓΕΛ με το σχολείο SAHETI της ομογένειας του Γιοχάνεσμπουργκ

ΤΟΠΙΚΑ13.12.2019 | 5:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι Διευθυντές του ελληνικού σχολείου SAHETI της ομογένειας του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, κ.Αντωνία Παπάζογλου –Κρυσταλλίδη (Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών), ο κ Warwick Taylor (Γενικός Διευθυντής της Σχολής) , καθώς και ο Συντονιστής εκπαίδευσης των σχολείων της ομογένειας της Ν. Αφρικής κ. Βλάχος Γεώργιος επισκέπτονται το 6ο ΓΕΛ στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των σχολείων στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Η σχολή SAHETI ιδρύθηκε το 1974 από μια ομάδα ιδρυτών υπό την ηγεσία του φημισμένου δικηγόρου Γεωργίου Μπίζου -υπερασπιστή του Νέλσον Μαντέλα στις δίκες του απαρτχάιντ της αγγλικής αποικιοκρατίας – και αποτελεί εφαρμογή του ονείρου του Μαντέλα, να αποτελέσει το νεοϊδρυθέν σχολείο ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των εθνών. Πράγματι, σήμερα φιλοξενεί πάνω από 36 εθνότητες με κυρίαρχη την ελληνική. Mε πρoμετωπίδα το αρχαιοελληνικό γνωμικό: «γνώθι σαυτόν» και την προτομή του Γ. Μπίζου, ως αντιρατσιστικού συμβόλου, το σχολείο αυτό της ομογένειας στο Γιοχάνεσμπουργκ αποτελεί φάρο για τη διάδοση των ελληνικών αξιών της δημοκρατίας στη μακρινή ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί πώς όλοι οι μαθητές του σχολείου από όλες τις 36 εθνότητες θεωρούνται Έλληνες, καθώς «μετέχουν της ελληνικής παιδείας», κατά τη ρήση του Ισοκράτη. Την αδελφοποίηση του 6ου ΓΕΛ με το SAHETI υποστηρίζει ένθερμα η Δ/ντρια εκπαίδευσης κ. Κάκλα Βασιλική για τη γεφύρωση των εκπαιδευτικών σχέσεων και τη διάδοση των ανθρωπιστικών ιδεωδών, καθώς και το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων με την αμέριστη βοήθεια του Διευθυντή κ. Μιχάλη Γιάννη και την επιμελημένη μουσική χορωδία μαθητών του σχολείου, η οποία υπό την επίβλεψη της μουσικού κας Μαριάννας Ντέλλα, θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης

Ιδιαίτερα, ο Δήμος Τρικκαίων δια του Δημάρχου, κ. Παπαστεργίου Δημήτρη και του Αντιδημάρχου Παιδείας κ Άκη Αναστασίου στέκεται αρωγός σ΄αυτή την αδελφοποίηση για την ανάδειξη του απόδημου ελληνισμού, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, εξασφαλίζοντας τη διαμονή, σίτιση, αλλά και προσδίδοντας επίσημο χαρακτήρα στην εκπαιδευτική αυτή αντιπροσωπεία, που επισκέπτεται την πόλη μας σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του Δήμου για δημιουργία νέων συνεργασιών με την ομογένεια σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα, τη σύσφιγξη των σχέσεων με την ομογένεια υποστηρίζει το ΑΚΕΘ με Διευθυντή τον κ. Μαγειρία Δημήτρη με μια συμβολική δωρεά λευκωμάτων της Θεσσαλίας και των Μετεώρων.

Την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων θα πραγματοποιηθεί, ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση για τα σχολεία της ομογένειας της Ν. Αφρικής, της Αιθιοπίας , του Κογκό και τη δράση και την προσπάθειά που καταβάλλουν οι ομογενείς με τα σχολεία, τις κοινότητες και το ιεραποστολικό έργο της εκκλησίας τους να μεταδώσουν τις αξίες του πολιτισμού μας στη εν πολλοίς χειμαζόμενη Αφρική.

Ο Διευθυντής του 6ου Γενικού Λυκείου και ο Σύλλογος των καθηγητών προσκαλεί το κοινό της πόλης να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην εν λόγω εκδήλωση στο Δημαρχείο σε μια προσπάθεια όχι μόνο σύνδεσης με τον απόδημο ελληνισμό αλλά και σε μια σύμπλευση πώς ο απόδημος ελληνισμός ανά τον κόσμο υπηρετεί τις ανθρωπιστικές –δημοκρατικές αξίες, και εδραιώνει την ελληνικότητα όχι αναπαράγοντας αλλά εξαφανίζοντας τις εθνικιστικές διαφορές.

 

Ο Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ

Αριστείδης Μυλωνάς

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης