Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την α΄ κατοικία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19.03.2019 | 4:47 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί και κυρίως η ΕΚΤ ζητούν δραστικό περιορισμό όλων των κριτηρίων επιλεξιμότητας, θεωρώντας ιδιαίτερα μεγάλο τον αριθμό των δανειοληπτών που ωφελούνται από το νέο πλαίσιο και ο οποίος σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς φθάνει τις 180.000.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση από την πλευρά της, έχοντας ήδη ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ, φοβάται το πολιτικό κόστος που θα είχε μια δραστική περικοπή των κριτηρίων και θα οδηγούσε εκτός προστασίας μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, όπως ζητούν οι θεσμοί. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι θεσμοί κρατούν σκληρή στάση εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους αγνόησε σε άλλες αποφάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δεν αποτελούν μέρος της αξιολόγησης.

Οι συσκέψεις για το θέμα τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι διαδοχικές και αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η σκληρή στάση των θεσμών και να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο χρόνος πάντως πιέζει επικίνδυνα και ορόσημο είναι το επόμενο Euroworking Group στις 25 Μαρτίου, το οποίο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη λήψη της απόφασης στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τις αρχικές εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών φαίνεται να συρρικνώνονται καθώς, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα οι θεσμοί θα υποχωρήσουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν συνδέσει τη συμφωνία υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων και την αλλαγή του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας με την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης