Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Αυστηρή εποπτεία, 10 -12 δισ. η τελευταία δόση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15.06.2018 | 5:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της Ελλάδας θα είναι η «ενισχυμένη εποπτεία» που ετοιμάζουν οι δανειστές.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά από συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη από αυτή σε άλλες χώρες και η ΕΕ θα ελέγχει ως το 2059 «αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Η μεταμνημονιακή εποπτεία θα προβλέπει τριμηνιαίους έλεγχους, και θα διαρκέσει δύο ή τρία έτη. Και όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο επικεφαλής του ESM για το νέο πλαίσιο εποπτείας η «Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και επειδή απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ’ ό,τι κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο».

Στα 10-12 δισ. ευρώ η δόση

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ’ αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται. Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και κοινές υπουργικές αποφάσεις που ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος.

Σε ό,τι αφορά το Υπερταμείο, τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο κ. Τσακαλώτος ανέφεραν ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις αφορούν σε «εγγυήσεις» και όχι σε «ενέχυρο» ή «υποθήκη».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ