Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αυστηροποίηση των κριτηρίων για προστασία της πρώτης κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.03.2019 | 5:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη δραστική περικοπή των περιουσιακών κριτηρίων για το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας που πρέπει να διαθέτει ο δανειολήπτης που θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία ή στην εξαίρεση των επιχειρηματικών οφειλών, επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» οι θεσμοί, προκειμένου να συναινέσουν στο νέο πλαίσιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι θεσμοί ζητούν το ανώτατο όριο των καταθέσεων που μπορεί να έχει κάποιος προκειμένου να θεωρηθεί επιλέξιμος για την προστασία της πρώτης του κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ από 65.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου και η περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ από 260.000 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά. Οι αξιώσεις των θεσμών ήταν η αιτία της διαφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, που οδήγησε στη μη εκταμίευση του ποσού του 1 δισ. ευρώ και υποχρέωσαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ζητήσει χρόνο, προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε συναινέσει στην αυστηροποίηση των περιουσιακών κριτηρίων, υιοθετώντας χαμηλότερα όρια από αυτά που είχε προτείνει αρχικά, αλλά η μείωση αυτή δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, που επέμειναν στην περαιτέρω περικοπή τους ή στην εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων από το νέο πλαίσιο. Στόχος η ουσιαστική μείωση των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι οποίοι βάσει των στοιχείων των τραπεζών ανέρχονται σε 180.000. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ θεωρούν ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που προστατεύεται με βάση την κυβερνητική πρόταση είναι εξαιρετικά μεγάλος και ότι τα κριτήρια που έχει προτείνει δεν αφορούν μόνο τους οικονομικά αδύναμους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κουλτούρα αθέτησης πληρωμών. Για τον λόγο αυτό ζητούν είτε την εξαίρεση των επιχειρηματικών δανείων είτε τη δραστική περικοπή των περιουσιακών κριτηρίων που πρέπει να πληροί κάποιος. Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια για την προστασία που είχε προτείνει αρχικώς η κυβέρνηση είναι:

  • Η αντικειμενική αξία ακινήτου να είναι έως 250.000 ευρώ.
  • Το ύψος της οφειλής να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
  • Η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά το διπλάσιο της οφειλής, δηλαδή τις 260.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν το μισό της οφειλής, δηλαδή τις 65.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες είχε συναινέσει στην περικοπή αυτών των κριτηρίων στο μισό, κάτι που δεν φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό.

Από την πλευρά των θεσμών θεωρούν ότι δεν μπορεί κάποιος που έχει καταθέσεις 30.000 ευρώ –πολλώ δεν μάλλον 65.000 ευρώ– να μην μπορεί να πληρώσει μια δόση 200 ή 300 ευρώ για τη διάσωση της πρώτης του κατοικίας και ζητούν το όριο των καταθέσεων να περιοριστεί μόλις στις 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία επιμένουν ότι οποιοσδήποτε έχει ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, δεν μπορεί να προστατεύει την πρώτη του κατοικία, με «κούρεμα» μάλιστα της οφειλής από την πλευρά της τράπεζας και επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό το όριο να περιοριστεί δραστικά και τα περιουσιακά στοιχεία πέραν του ορίου των 100.000 ευρώ να ρευστοποιηθούν προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος της οφειλής προς την τράπεζα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης