Κυριακή 14.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αυτοψία κλιμακίου της Π.Ε.Τ. στις χαλαζόπληκτες καλλιεργούμενες εκτάσεις

ΤΟΠΙΚΑ14.06.2019 | 5:09 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Αντιμέτωποι με εκτεταμένες ζημιές βρέθηκαν αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης αγρότες του νομού Τρικάλων. Σε δυο περιοχές του νομού Τρικάλων και δη σε χωριά των Δήμων Τρικκαίων και Μετεώρων, τα έντονα και σε κάποιες των περιπτώσεων ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, οδηγώντας στην απόγνωση τους παραγωγούς.

Οι έντονες χαλαζοπτώσεις αλλά και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, κατ΄ εντολή του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον διευθυντή ΕΛΓΑ Λάρισας την αρμόδια επόπτη για τον νομό Τρικάλων του ΕΛΓΑ και τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Εμμανουήλ Γουγουλάκη. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε τις πληγείσες καλλιεργούμενες εκτάσεις και προέβη σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών.

Οι περιοχές, το σύνολο των στρεμμάτων που επλήγησαν κατ’ είδος καλλιέργειας και κατ’ εκτίμηση είναι:

Δήμος Τρικκαίων: Τοπική κοινότητα Κεφαλοβρύσου σε σύνολο 10.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων ζημιώθηκαν περί τα 1.500 στρέμματα και αναλυτικά 1.000 στρέμματα Αραβόσιτος, 250 στρέμματα σιτηρά, 100 στρέμματα κηπευτικά – μποστανικά, 100 στρέμματα βαμβάκι και 50 στρέμματα αμπέλια.

Δήμος Μετεώρων: Τοπική Κοινότητα Βασιλικής σε σύνολο 14.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων ζημιώθηκαν περί τα 3.000 στρέμματα και αναλυτικά 1.000 στρέμματα Αραβόσιτος, 500 στρέμματα βαμβάκι, 600 στρέμματα σιτηρά, 400 στρέμματα καπνά, 400 στρέμματα βιομηχανική τομάτα και 100 στρέμματα μποστανικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για τα αποτελέσματα του ελέγχου και από κοινού αποφάσισαν την επίσπευση των διαδικασιών εξατομίκευσης των ζημιών, μετά τη λήξη της αναγγελίας.

«Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν. Ειδικά όταν πρόκειται για εκτεταμένες καταστροφές, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η αντίδραση της Πολιτείας οφείλει να είναι άμεση.», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης