Κυριακή 23.06.2024 | Εορτάζουν: Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος, Αγριππίνα, Λούλης, Λούλου, Λούλα,Αγαμέμνων, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αγορίτσα, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενετία, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φαίδωνας, Φειδίας, Φραγκίσκος, Φρατζέσκα, Γιασεμή, Γιασμίνα, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κανέλα, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίμωνας, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλεάνθη, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Όθωνας, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη Θρασύβουλος, Θράσος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Αρετούσα, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Μελίσσα, Ναπολέων, Ναπολέωντας, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Άρυα, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.10.2023 | 3:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αυξάνονται 4% οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών από 1-1-2024. Οι αυξήσεις προβλέπονται από τον νόμο του 2020, που θέλει τις εισφορές των μη μισθωτών να αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου κάθε φορά έτους.

Ετσι, σύμφωνα με Τα Νέα, ενώ το 2023 αυξήθηκαν κατά 9,6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πάνω από 1,3 εκατομμύριο μη μισθωτούς, για το 2024 οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό και, κατά συνέπεια, τις αυξήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 4,3%.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η πρώτη, κατώτατη, ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ που επιλέγουν οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα ανέλθει στα 240,15 ευρώ από 230,25 ευρώ τον μήνα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί υπέρ ανεργίας.

Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από τα 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ).

Ετσι, συνολικά, η επιβάρυνση για κάποιον που έχει υποχρέωση να ασφαλίζεται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα είναι από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς στα 13 ευρώ τον μήνα και συνολικά 156 ευρώ τον χρόνο.

Αυτό βέβαια ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η επιλογή χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας για πολλά χρόνια οδηγεί σε πάρα πολύ χαμηλές συντάξεις, επιλέγουν να ασφαλιστούν στη χαμηλή κλάση του ΕΦΚΑ.

Αντίστοιχα, για τους λίγους που θα επιλέξουν και το 2024 την ανώτερη, 6η, ασφαλιστική κατηγορία, η μηνιαία επιβάρυνση θα ανέλθει σε 26,6 ευρώ για την κύρια ασφάλιση, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν 647,28 ευρώ τον μήνα (από 620,6 ευρώ), στα οποία θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ για την εισφορά ανεργίας.  Για την επικούρηση, η 3η υψηλότερη κατηγορία θα ανέλθει στα 64 ευρώ, από 61,4 ευρώ (+2,6 ευρώ), και για το εφάπαξ στα 42,3 ευρώ, από 40,57 ευρώ (+1,7 ευρώ). Η συνολική μηνιαία επιπλέον επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού θα είναι δηλαδή 20,3 ευρώ τον μήνα ή 243,6 ευρώ τον χρόνο.

Υπάρχει και η μικρή-εισαγωγική ασφαλιστική κλάση, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους, τα οποία από 138,15 ευρώ τον μήνα (μόνο για κύρια σύνταξη και Υγεία) το ποσό θα φτάσει στα 144 ευρώ.

Τέλος, οι αγρότες από 137,6 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, Υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ τον μήνα ή συν 77 ευρώ τον χρόνο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης