Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αυξημένο το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027

ΤΟΠΙΚΑ08.02.2021 | 7:03 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας αποτελεί πρόκληση για την Περιφέρεια, η οποία βασίζει σε αυτό πολλά για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας.

Άλλωστε, όπως τονίζει και ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά με οργανωμένο σχέδιο, ώστε παρά την έλλειψη σε προσωπικό και την γραφειοκρατία, το νέο ΕΣΠΑ να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης. Υπάρχουν μάλιστα μία σειρά από ώριμα έργα που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, ενώ η Περιφέρεια την ίδια ώρα διεκδικεί την αναδιαμόρφωση του νέου Προγράμματος, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτός των υποδομών, ώστε να μπορέσει να εντάξει ακόμη περισσότερα έργα.

Όλα αυτά τέθηκαν και στην συνάντηση εργασίας τις προηγούμενες μέρες που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τους Γενικούς Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο και Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου.

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε:

Επισκεπτόμαστε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών που έχουμε με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και τον ίδιο προσωπικά, για τη πορεία υλοποίησης του Προγράμματος. Έχω την ικανοποίηση να μπορώ να ανακοινώσω ότι το Πρόγραμμα εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει σημαντική πρόοδος σε μια σειρά δεικτών που παρακολουθούμε. Αυτό μας επιτρέπει να εκφράσουμε τη σιγουριά ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας θα κλείσει με ασφάλεια έως το τέλος του 2023. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ώριμων έργων προκειμένου να προικοδοτήσουμε το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, με τα πρώτα Προγράμματα να ξεκινούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε. Ευχαριστώ και πάλι για τη συνεργασία και την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Η Διαχειριστική Αρχή της Θεσσαλίας είναι από τις πολύ καλές Διαχειριστικές. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όλα αυτά που με στρατηγική σχεδιάσαμε. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

Ευχαριστώ τους φίλους Γενικούς Γραμματείς με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία. Η ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Θεσσαλίας είναι άμεση και οδηγεί σε αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες. Μόνο μέσα στο 2020, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας εντάχθηκαν 514 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα συζητήσαμε για την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και τη στρατηγική για το Πρόγραμμα της νέας Περιόδου 2021-2027.

Το τρέχον ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ύψους 378 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζει εντυπωσιακούς δείκτες προόδου και είναι ένα «καθαρό» Πρόγραμμα που περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου νέα έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τονώνουν την τοπική πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία προόδου (1-2-2021):

– οι ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ανέρχονται σε 703.326.153 ευρώ, ποσοστό 186,7%

– οι ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ σε 873.057.996 ευρώ και ποσοστό 231,8%

-οι ΕΝΤΑΞΕΙΣ σε 664.700.178 ευρώ και ποσοστό 176,5%

-οι ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ σε 369.131.103 ευρώ και ποσοστό 98% και

-οι ΔΑΠΑΝΕΣ σε 142.534.099 ευρώ , ποσοστό 37,8%

Η απορρόφηση αγγίζει το 100%, με δεσμευμένο το σύνολο του ύψους του Προγράμματος, βάσει των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, ο προϋπολογισμός αυξάνεται από τα 378 εκατομμύρια στα 524 εκατομμύρια ευρώ. Διεκδικούμε την αναδιαμόρφωση του νέου Προγράμματος σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι ο τομέας των υποδομών, όπου θέλουμε να εντάξουμε ακόμη περισσότερα έργα. Παρά την έλλειψη σε προσωπικό και την γραφειοκρατία προχωράμε με οργανωμένο σχέδιο, δουλεύουμε δημιουργικά και επιτυγχάνουμε στόχους. Ευχαριστώ την Διαχειριστική Αρχή της Θεσσαλίας, όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους Γενικούς Γραμματείς, για την αποτελεσματική συνεργασία που σε μια δύσκολο περίοδο για την κοινωνία και την οικονομία, αποδίδει με ενσυναίσθηση, μεγάλα ανθρώπινα έργα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης