Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Αύξηση 1,6% για τις εξαγωγές στο πρώτο τρίμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11.05.2019 | 2:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε θετικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι εξαγωγές στο σύνολο του πρώτου τριμήνου, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό (υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.).

Αυτό αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του. Σημειώνει όμως ότι, παρά το γενικό θετικό κλίμα, οι εξαγωγές το Μάρτιο βρέθηκαν υπό πίεση, με αποτέλεσμα να σημειώσουν -συγκυριακά- ελαφρά κάμψη. Την ίδια στιγμή άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή η χώρα να επενδύσει πάνω στο δίπολο παραγωγή-εξωστρέφεια, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική που θα υπηρετηθεί διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 αυξήθηκαν κατά 126,4 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6% και ανήλθαν σε 7,99 δισ. ευρώ από 7,87 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,64 δισ. ευρώ από 5,43 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 216,4 εκατ. ευρώ ή κατά 4 %.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ