Τρίτη 21.05.2024 | Εορτάζουν: Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωστάκης, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αύξηση του κόστους δανεισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ06.03.2023 | 6:50 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αύξηση των επιτοκίων έως και 0,50 σε όλες τις κατηγορίες νέων δανείων, με έμφαση κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τα επιτόκια καταθέσεων, όπου οι αυξήσεις είναι έως και 0,13. Αυτή η τάση εκτίναξε το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων νέων δανείων και καταθέσεων στο 5,24% και στο 5,22% για τα υφιστάμενα υπόλοιπα, από 4,96% και 4,93% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή,  μεσοσταθμική αύξηση στα νέα δάνεια διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 30 μονάδες βάσης (στις 29 μονάδες βάσης για τα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων) και καθιστά το κόστος νέου δανεισμού αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης για υφιστάμενα δάνεια εξαιρετικά ακριβό στη χώρα μας, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συμπαρασύρει σε άνοδο και το euribor. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν αποτυπώνουν πλήρως την ανοδική τάση των επιτοκίων, μετά και την τελευταία αύξηση που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, παρακολουθούν ωστόσο την πορεία του euribor 3μήνου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει αναρριχηθεί στο 2,8%. Ηδη η ΕΚΤ έχει προεξοφλήσει άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις το euribor 3μήνου θα σταθεροποιηθεί στο 4% έως τα τέλη του χρόνου, ενώ η έναρξη της πορείας αποκλιμάκωσης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2024.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των επιτοκίων σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν υποστεί τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 50 μονάδες βάσης, με έμφαση στα επιτόκια δανεισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για δάνεια έως 250.000 ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 6,34%, αλλά και για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 5,63%. Υψηλό είναι και το μέσο κόστος χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έχει αυξηθεί στο 4,85% από 4,49% τον Δεκέμβριο, ενώ το μέσο κόστος των επαγγελματικών δανείων έχει αναρριχηθεί στο 7,20% από 7,06% τον Δεκέμβριο. Πιο συγκρατημένες είναι οι αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στο 3,90% από 3,81% τον Δεκέμβριο, αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη ή χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια (αφορά πιστωτικές κάρτες και ανακυκλούμενες πιστώσεις), το επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται στο 11,36% (από 11,32%) και στο 14,73% (από 14,68%) αντίστοιχα, επίπεδο ωστόσο που είναι ούτως ή άλλως υψηλό σε σχέση και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης