Δευτέρα 16.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Άγνοια δηλώνουν οι περισσότεροι για τον οικογενειακό γιατρό

ΤΟΠΙΚΑ11.10.2018 | 5:02 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η δημόσια υγεία.  Τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του ΙΣΑ δείχνουν τη σύγχυση που επικρατεί σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που θα παρέχουν οι νέοι θεσμοί και δομές, αλλά και αποτυπώνουν και την αμφισβήτηση των πολιτών.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 86% των πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμα σε οικογενειακό γιατρό και μόλις το 16% σκοπεύει να το πράξει το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 ιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς ενώ 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του

Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 16% των πολιτών έχει πρόθεση να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό ενώ 7 στους 10 γιατρούς , αρνούνται να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο ότι στους 10 γιατρούς ,δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τουςΕπίσης έξι στους δέκα γιατρούς ,θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ενώ το 60%, εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης