Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Αγρότες: Από 1 έως 2,5 έτη περιμένουν συντάξεις

ΤΟΠΙΚΑ20.12.2019 | 3:58 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Συνεχίζονται οι δραματικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά την έγκριση και απόδοση συντάξεων προς τους αγρότες κι αυτό λόγω της έλλειψης κυρίως προσωπικού. Το πρόβλημα επισημαίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει λυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι να περιμένουν τόσο τις συντάξεις γήρατος όσο και τις συντάξεις χηρείας.

Ο χρόνος αναμονής ξεπερνά πολλές φορές τα δύο χρόνια, με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση ανθρώπων που αφενός πλήρωσαν ακριβά την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική τους κάλυψη, μην έχοντας παράλληλα κανένα άλλο εισόδημα. Μάλιστα, υπήρχαν αντίστοιχες καθυστερήσεις ακόμη και στην κατάθεση των εξόδων κηδείας, το οποίο φαίνεται ότι ανέλαβαν να συνδράμουν οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ για να τρέξουν οι διαδικασίες απόδοσής τους.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή μέσω της κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης από τη βουλευτίνα του ΚΙΝΑΛ κας Ευαγγελίας Λιακούλη, επισημαίνοντας τη δραματική κατάσταση, «Για τις συντάξεις γήρατος έχουμε πάνω από ένα έτος καθυστερήσεις, ενώ για τις συντάξεις χηρείας «σπάτε τη μπάνκα» με 2,5 έτη καθυστερήσεις», τόνισε η Λαρισαία πολιτικός.

Προσλήψεις και αύξηση των περιφερειακών

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας παρέπεμψε για τη λύση του ζητήματος το πρώτο τετράμηνο του 2020, αυξάνοντας τα περιφερειακά σημεία από 7 σε 54 ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν 290  προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ και ειδικά στις ομάδες που εκδίδουν συντάξεις, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην έκδοση αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας σε λοιπές περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ώστε να αποσυμφορηθεί η παρούσα κατάσταση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης