Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Ακονίζουν τα όπλα τους με το βλέμμα στις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30.04.2019 | 3:21 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη μετά τις διακοπές του Πάσχα ετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία, μετά την προαναγγελία από πλευράς Ν.Δ. για πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη και την απάντηση του πρωθυπουργού με ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών κυβέρνηση και αντιπολίτευση «ακονίζουν» όλα τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά των αντιπάλων τους, πάντα με το βλέμμα στις κρίσιμες τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Το πολιτικό ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να επιτεθεί στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και άτομο με αναπηρία, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έφερε σε δύσκολη θέση τη σημερινή πλειοψηφία και έδωσε την ευκαιρία για αντεπίθεση στη Ν.Δ. με σημαία ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν προχωρήσει τελικά στην κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα μπορεί να την καταθέσει από την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές, κάτι που κατά κανόνα διαθέτει το εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκινάει σε δύο ημέρες από την κατάθεση, εκτός αν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει αμέσως. Για να γίνει αποδεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151 ψήφοι), σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για την Πέμπτη 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση της ανώτατης δικαστικού και προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη, για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη. Η Ν.Δ. δεν θα επιθυμούσε να επισκιάσει τη συνεδρίαση αυτή μια ταυτόχρονη συζήτηση στην Ολομέλεια για ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης