Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

«Αλλάζουν όλα στην αντιμετώπιση προσφυγικού-μεταναστευτικού»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ04.10.2019 | 3:48 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με τη φράση «θέλουμε κανόνες, και όχι φράχτες και τείχη», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα από του βήματος της Βουλής όχι μόνο απάντησε στην κριτική την οποία δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και προσδιόρισε τους άξονες επί των οποίων θα αναπτυχθεί η πολιτική διαχείρισης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εξαιρετικά δύσκολου και ευαίσθητου ζητήματος. Η τοποθέτηση αυτή έγινε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη.

Αρχικώς ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία ότι το εν λόγω ζήτημα έχει προσλάβει χαρακτήρα μεταναστευτικό.

«Το 2015 απεγνωμένοι Σύριοι, ήταν το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Σήμερα Σύροι μόλις 2 στους 10. Το 50% Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές. Είναι και από την Υποσαχάρια Αφρική. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και αφού μίλησε εντόνως επικριτικά για τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαιτίας των οποίων τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, έκανε λόγο για τέσσερις ταυτόχρονες και παράλληλες δράσεις που αναλαμβάνονται σήμερα, με στόχο να δοθούν λύσεις: Ως πρώτη εξ αυτών των δράσεων ανέφερε την καθιέρωση νέου συμπαγούς και δίκαιου συστήματος απόδοσης ασύλου, σημειώνοντας πως σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Δεύτερη θα είναι η διασφάλιση καλύτερης συνεργασίας όλων των δομών διοίκησης, αλλά και συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία. Τρίτη δράση είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Τέλος, τόνισε ότι θα υπάρξει συστηματική και πιεστική προς την διεθνή κοινότητα, αλλά και την ΕΕ εκστρατεία ανάδειξης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ως διεθνούς προβλήματος, και όχι ζητήματος που αφορά μόνο στις χώρες των εξωτερικών συνόρων.

Και είναι εδώ που αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του, πως προτίθεται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες της ΕΕ που ενώ απολαμβάνουν τα οφέλη από ευρωπαϊκές συνθήκες και ειδικά τη Σέγκεν, αρνούνται να συμμετέχουν στην υποχρέωση δίκαιης κατανομής των προσφύγων και να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους αριθμό εξ αυτών.

Ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε μεν στις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πως η προηγομυένη κυβέρνηση κληροδότησε στη σημερινή πολλά προβήματα, αλλά υποχτήριξε ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης αποτελεί ενισχυμένη μορφή της προηγούμενης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης