Πέμπτη 08.12.2022 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Άμεσες παρεμβάσεις για την αυθαίρετη δόμηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ07.08.2018 | 4:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Πρόθεσή μου είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω για να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Λαύριο προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα μία σειρά παρεμβάσεων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και την άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων. Σημείωσε μάλιστα πως οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, σε νέα όμως βάση, που θα εγγυάται – όπως είπε – τη νομιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη για την τραγωδία, ανέλαβε – όπως είπε – και ευθύνες που δεν της αναλογούν ενώ επιτέθηκε σε όσους «δημιούργησαν και εξέθρεψαν τις παθογένειες».

Δεν μπορούμε, τόνισε στη συνέχεια,  να ελέγχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, «όμως μπορούμε και οφείλουμε γνωρίζοντας ότι θα ξαναρθεί να προετοιμαστούμε καλύτερα. Οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» σημείωσε ρίχνοντας πλέον το βάρος για το επόμενο διάστημα σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων.

Είναι χρέος μας, σημείωσε, «απέναντι  στους νεκρούς και πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, και στις επόμενες γενιές».

Αναλαμβάνουμε δράση άμεσα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον».

Χρειάζεται, πρόσθεσε,  ισχυρή πολιτική βούληση και ομόθυμη έμπρακτης στήριξης της κάθε αρμόδιας Αρχής αλλά και η στήριξη των κατοίκων των περιοχών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και σε όσους κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. «Όπως εγώ ανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης