Πέμπτη 19.05.2022 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αν είχε τελειώσει η κρίση θα έφευγαν οι νέοι;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29.10.2018 | 5:49 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που όλοι γνωρίζουμε. Νάρκισσος, εγωπαθής και πολλά άλλα. Αυτός λοιπόν, ο Βαρουφάκης που όλοι ξέρουμε, έδωσε την πιο απλή και ίσως την πιο πειστική απάντηση στο ερώτημα αν έχει τελειώσει ή όχι η κρίση.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε (στον ΣΚΑΙ) πως η κρίση για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό (γεγονός το οποίο και χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό για τη χώρα). Πρόκειται , είπε, για ένα ανθρώπινο κεφάλαιο που δεν αναπληρώνεται, οι νέοι αυτοί δεν θα ξαναγυρίσουν, θα κάνουν οικογένειες στις χώρες που έχουν πάει και η Ελλάδα θα καταντήσει χώρα γερόντων.
Κι όντως είναι έτσι… Αν είχε τελειώσει η κρίση θα έφευγαν οι νέοι; Αν πράγματι η οικονομία ήταν σε ανοδική τροχιά θα έκλειναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μετανάστευαν οι μεγάλοι όμιλοι; Το πλεόνασμα, όπως πάλι σωστά επεσήμανε ο Βαρουφάκης, δεν είναι της χώρας. Είναι της κυβέρνησης. Η χώρα έχει έλλειμμα. Σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Και όσο δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτή απλά θα ανακυκλώνεται. Με περιόδους ύφεσης αλλά και έξαρσης. Η σημερινή κατάσταση μοιάζει σαν μια μεταβατική περίοδο από την έξαρση στην ύφεση η οποία όμως, λόγω της αδυσώπητης υπερφορολόγησης που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις, κινδυνεύει να οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση, όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η χώρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης