Τετάρτη 06.12.2023 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

Ανάδειξη ιστορικού μνημείου στο Ζάρκο

ΤΟΠΙΚΑ20.03.2023 | 6:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο που κοσμεί το πρώην στρατόπεδο Ζάρκου. Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για σχεδόν επτά δεκαετίες στέκει αγέρωχο, ξυπνώντας στις παλιότερες γενιές των κατοίκων μνήμες της κατασκευής του.

Ο λόγος για το Μνημείου του Αγάλματος του Αγνώστου Στρατιώτη που φιλοτεχνήθηκε από το φημισμένο γλύπτη Σταύρο Παπασάββα, ο οποίος υπηρετούσε την θητεία του στο Α΄ Στρατόπεδο του Ζάρκου.

Μέχρι πρότινος ο δημιουργός του έργου, παρέμεινε άγνωστος για τους κατοίκους του χωριού. Μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της εκπαιδευτικού και καταγόμενης από το χωριό, εκπαιδευτικού, διευθύντριας του 4ου γυμνασίου Τρικάλων, Αθανασίας Τσιοτινού, αποτέλεσε την αφορμή, να αναζητηθεί ο δημιουργός του κομψοτεχνήματος.

Η ευαισθητοποίηση δυο Τρικαλινών αποστράτων στρατιωτικών, του κ. Απόστολου Νταλούκα και του Θέμη Αγγελλάκη ήταν άμεση και μάλιστα έφερε τα θεμιτά αποτελέσματα, ώστε να εντοπιστεί ο δημιουργός.

Η έρευνα που πραγματοποίησαν υπήρξε καρποφόρα καθώς εντοπίστηκε η σύζυγος του γλύπτη, Μαρί Παπασάββα, μιας και ο γλύπτης πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Το πρωί της Κυριακή, η σύζυγος του γλύπτη, επισκέφτηκε το χωριό, μετά από πρόσκληση που δέχτηκε από τους προαναφερόμενους, για να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο χώρου Μνημείου.

Όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την κοινότητα Ζάρκου και για το Α΄ πρώην στρατόπεδο Ζάρκου, όπως φυσικά για το μνημείο που βρίσκεται στον εκεί χώρο.

«Είναι η αρχή για την ανάδειξη του Μνημείου, που εδώ και 70 χρόνια στέκει αγέρωχο στις παρυφές του Ζάρκου. τύχη αγαθή να φιλοξενείται ένα από τα 3 γλυπτά μνήμης της πατρίδας μας, σε αυτόν το χώρο, που χρόνια πριν αποτελούσε το σύνορο της χώρας (επί Τουρκοκρατίας), σημείωσε ο απόστρατος στρατιωτικός, Απόστολος Νταλούκας, μέλος της Τάξεως 1984 της Στρατιωτικής Σχολής Ευ ελπίδων και πρόσθεσε:

«Η προσπάθεια συντήρησης και αποκατάστασης του Μνημείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Α΄ Στρατοπέδου Ζάρκου, ας αποτελέσει μια κοινή προσπάθεια όλων των φορέων της πολιτείας αλλά και των απλών πολιτών, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη όσων έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα».

Εμφανώς συγκινημένη υπήρξε η σύζυγος του γλύπτη και ζωγράφου κα Μαρί Παπασάββα.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Παπασάββα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, αποτελεί από τα πρώτα έργα του συζύγου της, εκφράζοντας την βαθιά λύπη και συγκίνηση που ο σύζυγός της δεν βρισκόταν κοντά σ΄ αυτή την όμορφη στιγμή. Ταυτόχρονα κάλεσε τους φορείς και πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάδειξη του Μνημείου που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος ευχαρίστησε τους Απόστολο Νταλούκα, Αγγελάκη Θέμη, Αθανασία Τσιοτινού, Βούλγαρη Ιωάννη και Σπύρο Τσιοτινό (πρώην πρόεδρο Ζάρκου) για όλες τους προσπάθειες που σχετίζονται με το Μνημείο.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπύρος Αγναντής, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ζάρκου κ. Γιάννης Βούλγαρης.

Πέραν των κατοίκων του Ζάρκου, παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Φαρκαδόνας, Γιώργος Γεωργίου και Θανάσης Ζώτος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δήμου Φαρκαδόνας, Μιχάλης Μπαγιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μέμηλας.

 

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης